Politia germana efectueaza perchezitii la un adapost pentru migranti situat in vestul Germaniei, in care se crede ca ar fi locuit tunisianul suspectat de comiterea atacului cu camion de la Berlin, relateaza miercuri un ziar local, citat de Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Publicatia Rheinische Post scrie ca adapostul se afla in orasul Emmerich, situat la circa 140 de kilometri nord de orasul Koln, in apropiere de granita cu Olanda.

UPDATE: Suspectul era cunoscut serviciilor de securitate germane (ministru)

Tunisianul suspectat de comiterea atentatului de la targul de Craciun din Berlin s-a aflat in contact cu militanti islamisti in landul Renania de Nord-Westfalia (vest) si era cunoscut serviciilor de securitate germane, a informat miercuri ministrul de Interne al landului, potrivit Reuters.

"Serviciile de securitate au facut schimb de informatii cu privire la aceasta persoana cu Centrul comun de lupta impotriva terorismului in noiembrie 2016", a declarat ministrul de Interne al landului Renania de Nord-Westfalia, Ralf Jaeger, intr-o conferinta de presa.

El a spus ca suspectul a solicitat azil in Germania, iar cererea sa a fost respinsa in luna iulie a acestui an. Incercarile de a-l deporta in Tunisia au esuat, in conditiile in care acesta nu avea documente de identificare, iar autoritatile tunisiene au contestat ca ar fi cetatean de-al lor.

Suspectul s-a mutat din Renania de Nord-Westfalia la Berlin in februarie 2016 si a incercat sa se stabileasca in capitala germana, a mai mentionat Jaeger, adaugand ca cel cautat de politie a folosit diverse identitati.

_______

Amintim ca politia germana cauta un tunisian al carui act de identitate a fost gasit in camionul care a intrat in multimea adunata la un targ de Craciun luni seara, la Berlin, scriu doua ziare germane, miercuri, potivit AFP.

Cotidianele Bild si Allgemeine Zeitung Mainz, barbatul este cunoscut sub trei identitati si trei varste diferite. Der Spiegel scrie ca este originar din Tataouine, in sudul Tunisiei.

Anchetatorii au gasit acest act de identitate sub scaunul soferului din cabina camionului care a intrat in casutele de lemn din targul de Craciun, ucigand 12 persoane. Atentatul a fost revendicat de jihadistii din gruparea Stat Islamic.

Acest barbat este cunoscut de politie pentru incidente in urma carora a fost acuzat de lovirea unei persoane, dar a disparut inainte sa fie judecat. Este considerat periculos deoarece are legaturi cu o "mare retea islamista", potrivit Bild.

Atacatorul a reusit sa fuga. Un pakistanez, arestat la putin timp dupa atentat, a fost eliberat marti seara.

Actul de identitate gasit in camion este un document remis unui migrant a carui cerere de azil a fost respinsa fara ca acesta sa fie insa expulzat.

A fost emis de autoritatile locale din Kleve, o localitate din Renania de Nord-Westfalia, situata la granita cu Olanda.

Tunisia este unul dintre cei mai mari furnizori de combatanti externi pentru miscarile jihadiste. Circa 5.500 de tunisieni au plecat sa lupte in Siria, Irak sau Libia.

Tot un cetatean tunisian a intrat cu un camion in multimea adunata la Nisa in data de 14 iulie, in Franta, ucigand 86 de oameni. Si acel atentat a fost revendicat de gruparea Stat Islamic.