Presedintele american Barack Obama intentioneaza sa transfere catre tari terte 17 sau 18 detinuti de la Guantanamo pana la sfarsitul mandatului sau, pe 20 ianuarie, a anuntat o sursa apropiata dosarului citata de AFP, preluata de News.ro.

Guantanamo (foto arhiva)Foto: Rompres

In prezent, la baza navala americana din Cuba mai sunt 59 de detinuti.

Potrivit sursei citate sub acoperirea anonimatului, administratia democrata a informat Congresul in legatura cu intentia de transfer catre cel putin patru tari: Italia, Oman, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

Acestea vor fi ultimele transferuri din inchisoarea controversata infiintata in timpul administratiei lui George W.Bush pentru "inamicii combatanti" capturati in razboiul impotriva terorismului declarat de liderul republican dupa atentatele din 11 septembrie 2001.

In cursul campaniei sale electorale din 2008, Obama si-a luat angajamentul sa inchida centrul de detentie, dar s-a lovit de obstacole ridicate de Congres si de Pentagon.

Daca aceste ultime transferuri vor avea loc, vor ramane 41 sau 42 de detinuti, dintre care 10 presupusi membri ai celulei care a pregatit atacurile din 11 septembrie.

Ceilalti nu au fost pusi oficiali sub acuzare, dar sunt considerati prea periculosi pentru a fi eliberati.