Bilantul intoxicarii cu ulei de baie consumat pe post de alcool in Irkutsk, Siberia, a ajuns la 58 de morti, a anuntat marti filiala locala a ministerului rus al Sanatatii, citata de AFP.

Foto:

In total, 97 de persoane s-au prezentat la spital din cauza otravirii, "dintre care 58 de persoane au murit", a precizat purtatoarea de cuvant Tatiana Lebedeva, pentru agentia Interfax.

La jumatatea zilei, 38 de persoane erau in continuare internate.

Un bilant publicat luni indica 33 de victime.

Acesti oameni au baut in cursul week-end-ului un lichid prezentat ca ulei de baie cu aroma de paducel.

Potrivit autoritatilor, pe eticheta produsului se specifica faptul ca uleiul este impropriu consumului deoarece contine metanol, o substanta toxica folosita ca antigel. Unii rusi il consuma insa ca alcool, din cauza pretului redus.

Doua persoane au fost arestate in urma acestor decese si au fost efectuate perchezitii la firmele care vindeau acest produs.

Apa de Cologne ieftina si lotiuni care contin alcool sunt vandute fara restrictiile care se aplica bauturilor spirtoase, fiind consumate uneori de rusii saraci.

Alcoolul artizanal si produsele contrafacute sunt folosite in spatiul fostei URSS ca o alternativa ieftina la alcoolul traditional.

Autoritatile ruse s-au declarat ingrijorate in 2015 de explozia pietei negre a alcoolului, in urma cresterii preturilor impusa pentru a lupta impotriva alcoolismului.