Un camion a intrat luni seara in multimea de oameni aflata in apropierea unui targ de Craciun din Berlin (pe Budapester Strasse), cel putin 12 persoane pierzandu-si viata si mai multe fiind ranite, a anuntat politia germana, potrivit Reuters. Politia afirma ca, din primele indicii, este vorba de un atac terorist, dar se ia in calcul si varianta unui accident.

HotNews.roFoto: Hotnews

Recomandare de lectura:

Soferul camionului a reusit se fuga, iar in partea dreapta se gasea un pasager decedat de origine poloneza. Camionul care a intrat luni in multime apartine unei companii poloneze inregistrate la Gdansk. Patronul companiei a confirmat pentru AFP ca a pierdut legatura din timpul dupa amiezii cu soferul camionulu in cauza.

Incidentul aminteste de atentatul comis la Nisa (sudul Frantei) in luna iulie, cand un francez de origine tunisiana a intrat in plin cu un camion de 19 tone in multimea adunata pe faleza pentru a urmari focurile de artificii de Ziua Bastiliei, ucigand 86 de persoane.

03:10 Numarul persoanelor decedate a crescut la 12, iar 48 de persoane sunt ranite, potrivit politiei germane, citate de Reuters.

01:15 Ministrul de Interne: Exista mai multi factori care ne fac sa credem ca a fost un atentat (AFP)

01:00 Franta anunta ca si-a sporit masurile de securitate ca urmare a evenimentelor din Berlin -AFP

00:43 Politia germana spune ca pasagerul gasit decedat in camion este de origine poloneza

00:05Camionul care a intrat luni in multime la Targul de Craciun din Berlin apartine unei companii poloneze inregistrate la Gdansk, scrie presa locala, citata de Daily Mirror si News.ro. Patronul companiei a confirmat pentru AFP ca soferul de pe camionul in cauza a disparut.

"Nu mai avem nici un contact cu el din aceasta dupa-amiaza. Nu stiu ce se intampla cu el. E varul meu, il cunosc din copilarie si garantez pentru el", a declarat Ariel Zurawski pentru AFP.

23.54 Ministrul de interne al Landului Berlin spune ca sunt inca neclare circumstantele incidentului produs la targul de Craciun, ar putea fi accident sau atentat (Reuters)

"Succesiunea evenimentelor indica fie un accident, fie un atac", a spus Andreas Geisel.

Si ministrul german de Externe Frank-Walter Steinmeier a declarat ca este inca neclar ce s-a intamplat exact. Fortele de securitate incearca sa securizeze zona si sa-i gaseasca pe cei responsabili, a spus el.

23.46:ISIS si-ar fi asumat atacul din Berlin, scrie New York Post, citand o grupare terorista afiliata din Irak

23.37: Un influent lider AfD (partidul ultraconservator din Germania, anti-imigranti) a criticat violent politica pro-imigranti a cancelarului german: "Cand va riposta statul german? Acestia sunt mortii lui Merkel" (Twitter)

23:30 Lazar Comanescu, ministrul de Externe: Nu avem date pana acum ca printre victime sa fie si cetateni romani. Ambasada Roamaniei de la Berlin e in permanenta alerta si in legatura cu autoritatile germane pentru a afla informatii. Vreau sa transmit condoleante familiilor victimelor. Sper sa fie vorba doar de un accident, dar, avand in vedere modul in care se circula in Berlin si cum s-au desfasurat lucrurile, mi-e teama de ce e mai rau.

23.28 Ministrul de Interne german, Thomas de Maiziere (CDU), a declarat: "Gandurile mele sunt acum la rudele victimelor si ranitilor cumplitului incident". El a asigurat Landul Berlin de toata cooperarea pe care i-o poate oferi politia federala.

Cancelarul Angela Merkel ar fi luat legatura cu primarul Berlinului, Michael Muller (SPD). Muller a spus, la locul incidentului: "E pur si simplu groaznic sa vezi asta, aici". Este "inspaimantator, un soc, deoarece noi am sperat intotdeauna sa nu avem aceasta situatie, in Berlin". El a adaugat ca situatia e sub control.

Senatorul pentru Interne Andreas Geisel (SPD) a declarat: "Sunt ingrozit si miscat. Nu stim inca cu exactitate motivele faptei. Gandurile mele sunt la rudele victimelor".

Purtatorul de cuvant al cancelarului Merkel, Steffen Seibert, a transmis via Twitter: "Ii jelim pe morti si speram ca multii raniti vor putea fi ajutati".

23.20 Politia precizeaza pe Twitter ca in acest moment nu sunt indicii privind noi situatii periculoase in apropiere de Breitscheidplatz.

23.18: Locul unde s-a produs atentatul: Breitscheidplatz (Budapester Strasse). Camionul a intrat pe un trotuar din Breitscheidplatz, in dreptul bisericii memoriale Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche

23.15 Reporterii Spiegel.de scriu despre "tacerea mormantala" de la locul in care camionul negru a ucis noua oameni, ranind alte cateva zeci. Se vad girofarurile albastre ale politiei si cele ale salvarilor, insa nu se aud sirene. Zona a fost in cea mai mare parte evacuata, insa au ramas angajatii din Europa Center si cativa trecatori, care isi fac selfie-uri, filmeaza sau se uita imprejur, dezorientati. Politistii poarta pusti automate si securizeaza zona.

23.12 Ministerul de Externe verifica daca sunt romani raniti in atentatul terorist din Germania

23:08 Berliner Morgenpost transmite LIVE din piata unde a avut loc atentatul

23.05 Politia din Berlin a facut apel la populatie "sa nu raspandeasca zvonuri" si a anuntat ca a fost deschisa o linie telefonica pentru cetatenii ingrijorati de soarta rudelor si apropiatilor lor, relateaza televiziunea germana ARD.

23:02 Purtatorul de cuvant al cancelarului Merkel: Suntem in doliu

"Suntem in doliu si speram ca numerosii raniti vor putea primi ajutor", a declarat purtatorul de cuvant al cancelarului Angela Merkel, Steffen Seibert, pe contul sau de Twitter.

23.00 Facebook a deschis o pagina pentru verificarea starii de siguranta in urma atacului din Berlin

22.50 Pasagerul din dreapta din camion a murit in timpul coliziunii, a anuntat purtatorul de cuvant al politiei la televiziunea N24 (Reuters)

22:47 Politia a cerut berlinezilor sa "ramana acasa si sa nu difuzeze zvonuri" (AFP).

22:41 Politia anunta ca l-a arestat pe soferul camionului (Reuters)

22.25 Soferul camionului de culoare neagra, cu numar de inmatriculare polonez, a reusit sa fuga si este dat in urmarire de politisti. La locul incidentului, martorii au auzit o bubuitura puternica, provocata cel mai probabil de coliziunea camionului cu casutele amenajate pentru targul de Craciun, mai relateaza presa germana.

22.17 Politia din Berlin anunta ca sunt noua morti, mai multi raniti

"Putem confirma 9 morti & numerosi raniti. Multe forte ale politiei sunt in Breitscheidplatz pentru a investiga ce s-a intamplat", precizeaza politia pe Twitter.

22.15 Imaginile difuzate de televiziuni arata camionul printre resturile casutelor de lemn ce erau amplasate in "Christkindlmarkt", unul dintre numeroasele targuri de Craciun amenajate in Berlin in aceasta perioada a anului, scrie Reuters.

"Am auzit un zgomot puternic si apoi m-am dus spre targul de Craciun si am vazut mult haos... multe persoane ranite", a declarat Jan Hollitzer, redactor-sef adjunct la Berliner Morgenpost, pentru CNN. "A fost foarte traumatizant".

Masini de politie si ambulante au sosit la fata locului, fiind declansata o ampla operatiune de securitate. Nu se stie nimic deocamdata despre soarta soferului, insa ziarul Bild transmite ca acesta a fugit de la locul incidentului.

Emma Rushton, o turista venita la Berlin, a declarat pentru CNN ca vehiculul s-ar fi deplasat cu o viteza de circa 65 Km/h. Intrebata cati erau raniti, ea a declarat ca, in timp ce se indrepta inapoi spre hotel, a vazut cel putin zece.

Julian Reichelt, redactor-sef la publicatia Bild Berlin, a precizat ca o masiva operatiune de securitate este in desfasurare. "Scena aduce aminte cu siguranta de ceea ce am vazut la Nisa", a spus el.

22.13 Atacatorul a reusit sa fuga, dupa ce a intrat cu camionul in multime, informeaza ziarul german Bild

22.01 Mai multi morti, cel putin 50 de raniti - este bilantul anuntat de politie pentru AFP

"Sunt cel putin 50 de raniti (...), unii grav. Sunt persoane decedate", a declarat purtatorul de cuvant al politiei.

21.57 Camionul a intrat pe un trotuar din Breitscheidplatz, in dreptul bisericii memoriale Kaiser-Wilhelm-Gedachtniskirche. Politia a confirmat faptul ca exista un mort si, se pare, " multi raniti", dupa cum relateaza Welt.de.

Din declaratiile unui purtator de cuvant al politiei pentru agentia de presa dpa din Berlin, "e vorba, probabil, de un atac terorist".

Din informatiile detinute de Die Welt, "de mai multe zile exista indicii asupra unui posibil atac asupra unui targ de Craciun din Berlin".

Incidentul s-a petrecut in jurul orei 20.00. Camionul a venit de pe Kantstrasse si se pare ca a trecut peste mai multe casute amenajate pentru targul de Craciun. "Au fost alarmate forte de ordine speciale", mai relateaza publicatia citata.

21.50 Presa germana, care citeaza politia ajunsa la fata locului, relateaza ca, din primele indicii ale anchetei, ar fi vorba de un atac terorist asupra targului de Craciun din Berlin.

Incidentul aminteste de atentatul comis la Nisa (sudul Frantei) in luna iulie, cand Mohamed Lahouaiej Bouhlel, de origine tunisiana, a intrat in plin cu un camion de 19 tone in multimea adunata pe faleza pentru a urmari focurile de artificii de Ziua Bastiliei, ucigand 86 de persoane.

_____

Nu exista deocamdata alte informatii din partea politiei germane cu privire la incidentul produs in apropiere de strada comerciala Kurfurstendamm, in vestul Berlinului.

De asemenea, nu se stie de ce camionul a iesit de pe carosabil si a patruns in targul de Craciun.