Formatiunea austriaca de extrema-dreapta FPO a anuntat ca a incheiat un acord de cooperare cu partidul Rusia Unita al presedintelui Vladimir Putin, oferindu-i acestuia o noua parghie in Europa occidentala, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Textul, semnat la Moscova de seful FPO Heinz-Christian Strache si de liderii Rusiei Unite, prevede o cooperare sporita "la diferite nivele, de al tineret si studenti la organizatii regionale, trecand prin problematici internationale", potrivit unui comunicat FPO.

Strache a cerut cu aceasta ocazie ridicarea sanctiunilor internationale impotriva Rusiei, care sunt "daunatoare si inutile din punct de vedere economic".

Secretarul general adjunct al Rusiei Unite, Serghei Jelezniak, a spus la randul sau ca doreste sa "contribuie la intarirea parteneriatelor intre partidele si tarile noastre", in special in domeniul "valorilor traditionale".

Acest acord marcheaza o noua etapa in apropierea Rusiei de diferitele miscari suveraniste si de extrema dreapta din Europa occidentala.

Evenimentul intervine in momentul in care mai multe voci puternice din SUA si Europa, printre care presedintele ales Donald Trump si candidatul stangii la presedintia franceza Francois Fillon, pledeaza pentru o apropiere de Moscova.

Strache a fost insotit la Moscova de mai multi membri ai statului major al FPO printre care Norbert Hofer, care a obtinut 46,2% din voturi la turul doi al alegerilor prezedentiale austriece.