O daneza care a luptat pentru kurzi in Irak si Siria, impotriva Statului Islamic, a fost retinuta in Copenhaga, generand acuzatii privind modul cum este tratata in comparatie cu luptatorii Isis care se intorc, noteazaThe Guardian.

Joanna Palani, daneza care lupta alaturi de fortele kurdeFoto: Captura YouTube

Joanna Palani, 23 de ani, care a luptat alaturi atat de fortele kurde peshmerga din Irak cati si impreuna cu militiile YPG in Siria, risca sa fie condamnata la inchisoare.

O restrictie de calatorie de 12 luni i-a fost impusa in septembrie 2015 pentru a o impiedica sa se intoarca la conflict. Totusi, intr-o audiere judecatoreasca de saptamana trecuta, ea a recunoscut ca a calatorit pana in Doha (Qatar) pe 6 iunie anul acesta asa ca a fost retinuta de autoritati. Ea are programata o alta audiere marti.

Avocatul ei, Erbil Kaya, a subliniat ironia situatiei de a pune sub acuzare pe cineva care a luptat de aceasi parte cu militarii danezi si alte forte ale coalitiei internationale in timp ce guvernul cauta sa reabiliteze luptatori Isis care se intorc.

“Este rusinos. Suntem prima tara din lume care pedepseste o persoana care a luptat de aceeasi parte cu coalitia internationala. Pedepsirea ei este o ipocrizie. De ce nu-i pedepsim pe cei care lupta pentru Isis in loc de cei care lupta de aceeasi parte cu Danemarca. Nu cred ca are sens”, a spus Kaya.

Palani este primul luptator strain incarcerat potrivit noii legi a pasapoartelor si este in acest moment in cea mai mare inchisoare din Danemarca, Vestre Fængsel din Copenhaga. Judecatorul a aprobat solicitare procuraturii de a primi mai mult timp pentru a pregati cazul.

Luptatorii Isis beneficiaza de asa-numitul model Aarhus de reintegrare si deradicalizare in loc de pedepse cu inchisoarea. Potrivit modelului Aarhus, luptatorilor care se intorc le sunt alocati mentori, consilieri psihologici si sunt ajutati sa-si gaseasca de munca sau sa continue studiile.

Legile pasaportului pe care le-ar fi incalcat Palani sunt parte a unui numar de masuri luate de Danemarca pentru stavili fluxul de luptatori ce pleaca spre Orientul Mijlociu. Tara este depasita doar de Belgia la numarul de luptatori jihadisti pe cap de locuitor din Europa.

Legislatia incearca sa opreasca persoanele care vor sa calatoreasca daca aceasta calatorie ar putea implica chestiuni precum securitatea nationala sau “o amenintare importanta la adresa ordinii publice."

Palani este fiica unor kurzi iranieni si s-a nascut intr-o tabara de refugiati din Ramadi (Irak) in 1993. Familia a emigrat in Danemarca atunci cand ea avea trei ani. Atunci cand a izbucnit conflictul din Siria era studenta.

Ea spune ca a plecat in Kurdistan pentru "a lupta pentru drepturile femeilor, pentru democratie si pentru valorile europene pe care le-am invatat ca daneza”.