Fostul presedinte israelian Moshe Katsav urmeaza sa fie eliberat conditionat dupa ce a ispasit 5 ani de inchisoare pentru viol, anunta News.ro, citand BBC. O comisie de eliberare conditionata a stabilit duminica faptul ca Moshe Katsav, in varsta de 71 de ani, poate fi eliberat saptamana viitoare dupa ce ispasit cinci din cei sapte ani de inchisoare.

Katsav a demisionat din functia mai degraba simbolica de presedinte al Israelului in 2007, dupa ce a fost acuzat de viol si hartuire sexuala.

El si-a clamat in mai multe randuri nevinovatia.

Avocatul lui Katsav, Zion Amir, a declarat ca clientul sau a izbucnit in lacrimi cand a aflat vestea.

"A fost o calatorie foarte lunga", a declarat el pentru postul de radio al armatei. "Astazi (duminica) aceasta calatorie s-a incheiat printr-o decizie motivata a Comisiei de eliberare conditionata", a adaugat el.

Curtea Suprema israeliana a confirmat in unanimitate, in noiembrie 2011, condamnarea lui Katsav pentru violarea unei foste angajate pe cand acesta era membru al Guvernului, in anii '90, si pentru hartuirea sexuala a altor doua femei pe cand era presedinte.

Katsav s-a nascut in Iran si a devenit primul presedinte israelian originar dintr-o tara musulmana. El s-a inscris in Partidul Likud in 1977, la varsta de 30 de ani.