Un tribunal spaniol a achitat-o vineri, in urma apelului, pe purtatoarea de cuvant a consiliului orasenesc din Madrid, care a fost amendata cu peste 4.000 de euro pentru ca si-a scos tricoul si a ramas in sutien in 2011, intr-un protest organizat intr-o capela, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Prima instanta a gasit-o vinovata, in martie, pe Rita Maestre, o consiliera in varsta de 28 de ani din cadrul Podemos si fosta studenta a liderului partidului de extrema stanga Pablo Iglesias, de "incalcarea libertatii de constiinta si a convingerilor religioase".

Pe cand era inca studenta, Maestre a intrat, impreuna cu alte 50 de persoane, intr-o capela din cadrul Universitatii Complutense din Madrid, intr-un protest la adresa pozitiei "antidemocratice si sovine" a Bisericii catolice, dupa cum au afirmat atunci manifestantii.

Si-a scos tricoul, aratandu-si sutienul, iar altii au ramas topless in timpul protestului. Manifestantia a provocat indignare, starnind un val de critici din partea politicenilor de dreapta si a Bisericii Catolice. Maestre a devenit o tinta preferata a conservatoilor spanioli.

Procuratura a cerut ca Maestre sa fie condamnata la un an de inchisoare, pedeapsa maxima permisa pentru astfel de infractiuni de catre codul penal spaniol, insa tanara a fost amendata cu 4.320 euro.

La apel, instanta a anulat decizia tribunalului inferior, considerand ca "imbracamintea neadecvata sau anumite gesturi nepotrivite" nu sunt "un act de profanare".