Etiopia a inaugurat sambata cel mai inalt baraj din Africa, un proiect care ar urma sa-i permita aproape sa isi dubleze capacitatea energetica, dar care ameninta, potrivit criticilor, modul de viata al populatiilor locale si un lac kenyan inclus in patrimoniul mondial al umanitatii, informeaza AFP.

Barajul Gibe IIIFoto: Captura YouTube

"Aceasta centrala hidroelectrica, precum si alte proiecte in curs de desfasurare, raspund nevoii noastre de energie electrica si va furniza, in acelasi timp, pe pietele externe", a aratat premierul Hailemariam Desalegn intr-un discurs tinut la fata locului. Barajul se afla la circa 350 de kilometri sud-vest de capitala Addis Abeba.

Barajul de 243 de metri inaltim, numit "Gibe III", este cel mai important dintr-o serie de baraje hidroelectrice pe care Etiopia le-a construit de-a lungul raului Omo, ce traverseaza tara de la nord la sud.

Noul baraj ar urma sa aiba o capacitate de 1.870 MW, ceea ce va face din el cel de al treilea baraj hidroelectric ca putere din Africa si va aduce capacitatea energetica a Etiopiei la 4.200 MW.

Potrivit postului deradio de stat Fana, productia electrica a Gibe III va permite compesara unei scaderi a productiei altor baraje, pe fondul secetei deosebit de puternice inregistrate anul acesta.

Constructia, inceputa in urma cu noua ani si care a inregistrat numeroase intarzieri, ar fi costat 1,5 miliarde de euro, fiind finantat in proportie de 40% de stat si de 60% printr-un credit la China Exim Bank.

Avand in vedere ca Etiopia, una intre cele mai sarace tari din lume, nu are resurse de gaz sau petrol, mizeaza pe potentialul sau de energii regenerabile pentru a-si sustine rapida dezvoltare economica. Nu vrea doar sa isi produca integral necesarul de electricitate, ci si sa exporte in tarile vecine.

Etiopia vrea sa-si sporeasca capacitatea hidroelectrica pana la 40.000 MW in 2035, in principal cu ajutorul apelor Nilului. Barajul "Marea Renastere", un alt proiect in constructie pe Nilul Albastru, ar urma sa atinga o capacitate de 6.000 MW, echivalentul a sase reactoare nucleare.

Tara aflata in stare de urgenta din octombrie, dupa o serie de proteste antiguvernamentale fara precedent, a cunoscut in 2015 cea mai mare crestere economica din lume (10,2%), insa ea ar putea scadea dramatic in 2016 din cauza secetei, potrivit Fondului Monetar International.

Criticii "Gibe III", care a inceput deja sa produca electricitate in 2015, se tem ca acesta sa nu bulverseze viata a sute de mii de persoane care traiesc in aval pana la lacul Turkana, in Kenya vecina, si sa condamne acest lac care isi asigura o buna parte din resurse din raul Omo, potrivit ecologistilor kenyeni.

Partea meridionala a vaii raului Omo si lacul Turkana sunt ambele incluse in patrimoniul UNESCO.