Mai multe zeci de deputati ai opozitiei au blocat vineri hemiciclul parlamentului polonez, acestia fiind sprijiniti pe seara de mai multe mii de persoane venite sa protesteze in fata cladirii fata de un proiect de reglementare care ar limita accesul mass-media la activitatea deputatilor, transmite AFP, citata de Agerpres__.

Manifestatia, convocata vineri dupa-amiaza de miscarea de aparare a democratiei KOD, a vizat atat libertatea presei, cat si numeroasele conflicte legate de reformele controversate introduse de partidul conservator la putere, Dreptate si Justitie (PiS), in educatie, justitie si media publica, dar si statutul Tribunalului Constitutional.

Actiunea continua in finalul serii, potrivit AFP, cu sosirea unor noi participanti, din ce in ce mai numerosi.

De vineri dimineata, mai mult de 20 de mijloace de informare poloneze, dintre care televiziuni comerciale, publicatiile Gazeta Wyborcza si Rzeczpospolita, dar si doua mari posturi de radio private au decis sa nu mai acopere de-a lungul zilei lucrarile parlamentului.

Regulamentul, care ar urma sa intre in vigoare pe 1 ianuarie 2017, nu autorizeaza decat doi jurnalisti acreditati permanent de media sa aiba acces la tribuna presei si le interzice realizarea de fotografii sau filmari video.

Altfel spus, arata AFP, masura ar proteja deputatii de imaginile care i-ar arata intr-o lumina defavorabila, ba chiar pe cale sa violeze regulamentul, de exemplu votand pentru un coleg absent. Numai imaginile difuzate de serviciul video oficial ar fi disponibile.

Deputatii opozitiei care au ocupat tribuna in hemiciclu scandau "democratie" si "media libera".

Comportamentul lor a fost denuntat de seful PiS, Jaroslaw Kaczynski, care a vorbit de "huliganism parlamentar".

In virtutea noului regulament parlamentar, jurnalistii ar urma sa lucreze in principal intr-un centru media situat intr-o alta cladire decat cea a salii de plen, unde jurnalistii pot cu usurinta sa ii intalneasca pe parlamentari.

PiS explica aceste masuri prin necesitatea de a garanta deputatilor si jurnalistilor un cadru confortabil de munca. "Nu este vorba de a reduce transparenta" lucrarilor parlamentare, a asigurat un deputat PiS, Arkadiusz Mularczyk.

Cateva zeci de jurnalisti, dintre care unele mari nume ale mass-media poloneze, au protestat deja joi in fata cladirii parlamentului si au adresat presedintilor celor doua camere o scrisoare pentru a le cere retragerea proiectului.

"Singurul sau efect va fi sa le permita oamenilor politici sa evite cu usurinta jurnalistii", arata acest text citat de AFP.