Un protest al deputatilor opozitiei impotriva unui plan de a diminua accesul media in parlamentul polonez a oprit activitatea camerei si a dus la amanarea unui vot cheie asupra bugetului, relateaza vineri Reuters.

Actiunea de protest a inceput cand un parlamentar al opozitiei a urcat pe podiumul din legislativ cu o pancarta pe care era scris "presa libera". El a fost exclus de la dezbatere de catre presedintele parlamentului, care este din cadrul Partidului Lege si Justitie (PiS), aflat la guvernare, conform Agerpres.

Alti membri ai opozitiei l-au urmat pe deputat si au urcat pe podium, scandand "presa libera" si "fara cenzura".

Un plan al autoritatilor poloneze de a restrictiona accesul jurnalistilor in parlament a starnit vineri proteste ample ale institutiilor media private, in contextul ingrijorarilor ca guvernul vrea sa limiteze libertatea presei, mentioneaza Reuters.

Regulile, propuse de conducerea Sejm, camera inferioara a parlamentului, restrictioneaza la cinci numarul posturilor de televiziune care pot inregistra sesiunile parlamentare si limiteaza numarul jurnalistilor care pot intra in cladirea legislativului. Regulile ar urma sa intre in vigoare anul viitor.

"In primul rand, restrictia nu ii loveste pe jurnalisti, ci chiar drepturile cetatenilor de a fi informati despre activitatile persoanelor pe care le-au ales in parlament", se arata intr-un comunicat transmis vineri de cele mai mari institutii media independente din Polonia.

Masura se adauga unei serii de decizii luate de Partidul Lege si Justitie de a-si spori autoritatea. Intr-un an de cand a preluat puterea, PiS si-a intarit controlul asupra institutiilor media publice si a procuraturii si a incercat sa slabeasca cea mai inalta instanta a tarii.

Partidul, condus de Jaroslaw Kaczynski, a spus ca noile reguli privind accesul in Sejm nu sunt limitari. "Nu cred ca este nimic in neregula. Nu cred ca acest lucru restrictioneaza drepturile jurnalistilor", a spus joi purtatoarea de cuvant a PiS, Beata Mazurek, citata de media poloneze.

Biroul Sejm a precizat ca acest plan, care propune limitarea numarului de acreditari pentru accesul in principala cladire a legislativului la doar doua pentru fiecare institutie media, 'se inspira' din felul in care activitatea jurnalistilor este reglementata in Parlamentul European si in alte tari.

Conform unui document publicat pe site-ul Sejm, 300 de acreditari media permanente si 200 temporare au fost emise in acest an, iar cand Sejm este in sesiune, sunt oferite pana la 300 de acreditari zilnice. Asta inseamna ca pana la 800 de jurnalisti se pot afla in parlament in acelasi timp.