Tulpina gripei H5N8 a fost descoperita la o ferma de curcani din Lincolnshire, estul Angliei, a anuntat vineri Departamentul pentru Agricultura din Marea Britanie, potrivit Reuters. Tot vineri, autoritatile franceze au anuntat ca au confirmat prezenta virusului H5N9, a treia tulpina de gripa aviara identificata in ultima luna sud-vestul tarii, regiune cunoscuta pentru productia de foie gras.

Mai multe tari europene si Israelul au identificat cazuri de gripa aviara in ultimele saptamani iar unele au impus ca pasarile din ferme sa fie tinute in spatii inchise pentru a preveni raspandirea bolii.

In Asia, raspandirea rapida a unei alte tulpini a virusului a determinat Coreea de Sud sa ordone sacrificarea a milioane de pasari.

Majoritatea pasarilor aflate in ferma au murit, iar pasarile ramase in viata vor fi sacrificate, se arata intr-un comunicat de presa al autoritatilor britanice.

Doua focare de H5N9, o tulpina cu potential patogen scazut, au fost confirmate in ultima saptamana in Franta, in departamentul administrativ Gers, arata ministerul agriculturii din Franta intr-un raport postat online de Organizatia Mondiala pentru sanatatea Animalelor.

Asta a dus la sacrificarea a 970 de pasari, din 1.870 aflate in risc de infectie, arata raportul.

In aceasta luna, in Gers, a fost identificat un caz H5N1, primul din epidemia curenta din Franta.

De asemenea, au fost identificate 27 de focare de H5N8 la ferme din sud-vestul tarii, a precizat ministerul intr-o informare postata pe site-ul sau.