Casa Alba l-a acuzat pe Vladimir Putin de orchestrarea atacurilor informatice care au perturbat alegerile prezidentiale americane iar presedintele Obama a anuntat represalii, in conditiile in care Moscova respinge aceste acuzatii "indecente", scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Aceasta polemica creste cu inca un nivel tensiunea dintre Washington si Moscova, cu cateva saptamani inainte de ajungerea la putere a lui Donald Trump.

"Trebuie incetate discutiile fara sa fie in sfarsit aduse probe. Daca nu, totul este mai mult decat indecent", a replicat vineri purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, in marja unei deplasari a presedintelui Putin la Tokyo.

O certitudine, SUA vor reactiona, a anuntat presedintele Obama, intr-un interviu la postul de radio NPR, care va fi difuzat vineri dar din care au fost publicate extrase joi seara: "Este clar ca daca un guvern strain, oricare ar fi, incearca sa vicieze alegerile noastre, atunci va trebui sa actionam", a spus Obama.

"Si o vom face, in momentul si unde vom decide", a amenintat el, subliniind ca "unele (dintre aceste represalii) vor fi explicite si publice, altele poate ca nu".

"Sunt in curs inca o serie de analize, in cadrul diferitelor agentii (de informatii)", a precizat Obama, la NPR.

Anchete parlamentare

Daca presedintele Obama nu l-a mentionat pe Vladimir Putin in acest interviu, unul dintre consilierii sai apropiati, Ben Rhodes, a facut-o, joi, la televiziunea MSNBC: "Nu cred ca evenimente cu ramificatii atat de importante se produc in sanul guvernului rus fara ca Vladimir Putin sa nu fie la curent, (...) , in ultima instanta, Vladimir Putin este responsabil de actiunile guvernului rus.

Donald Trump a insinuat din nou joi ca administratia Obama are intentii partizane atunci cand acuza Rusia ca se afla in spatele atacurilor informatice impotriva rivalei sale democrate.

"Daca Rusia sau orice alta entitate efectua activitati de piratare, de ce Casa Alba a asteptat atat de mult pentru a actiona? De ce nu s-au plans decat dupa infrangerea lui Hillary ?", a scris el, pe Twitter.

In urma cu cateva zile, Barack Obama a aratat intr-un interviu ca administratia americana a indicat Moscova inca din 7 octombrie, cu o luna inainte de alegerile din 8 noiembrie.

Donald Trump pare din ce in ce mai izolat in incercarea de a-l apara pe Vladimir Putin, un om caruia i-a laudat in repetate randuri calitatile de lider si cu care doreste sa stranga relatiile.

Faptul ca viitorul comandant sef al armatei respinge concluziile serviciilor de informatii, ale CIA si ale FBI este un lucru extraordinar. Trump intampina rezistenta si in cadrul propriului sau partid, unde sentimentul antirus este mai puternic decat niciodata.

Republicanii din Congres vor sa lanseze mai multe anchete parlamentare in ceea ce priveste rolul Rusiei in campania americana.

Fostul sef al CIA Michael Hayden afirma ca Donald Trump este "singura personalitate americana care nu a acceptat inca faptul ca rusii au lansat o mare campanie clandestina de influenta impotriva SUA".

Un nou start cu rusii

Inca din octombrie, conducerea informatiilor americane (ODNI) aprecia ca "doar inalti responsabili rusi" ar fi putut autoriza aceste activitati.

Apoi, dupa alegeri, un raport al CIA scurs in presa acuza direct puterea rusa ca a incercat in mod deliberat sa-l favorizeze pe Donald Trump in fata lui Hillary Clinton.

Zeci de mii de mesaje ale unor lideri democrati si ale presedintelui echipei de campanie a lui Hillary Clinton, John Podesta, au fost postate online in 2016, in ultima luna inaintea alegerilor, aruncand o lumina cruda asupra dezbaterilor din tabara Clinton si bruind mesajul candidatei democrate.

In echipa lui Trump se vorbeste de un nou start in relatiile cu rusii.

"Daca putem lucra cu ei pe proiecte importante si necesare, precum invingerea terorismului islamic (...) sau stoparea Statului Islamic, si daca Rusia se poate alatura SUA cu aceasta ocazie, ii vom asculta", a declarat la MSNBC Kellyanne Conway, consiliera lui Trump.