China pare sa fi pozitionat sisteme militare “semnificative”, inclusiv sisteme sol-aer si anti-racheta, pe toate cele sapte insule artificiale pe care le-a construit in Marea Chinei de Sud, in ciuda promisiunii ca nu are nicio intentie sa militarizeze arhipelagul, afirma un thinktank american, citat deThe Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

In timpul unei vizite de stat in Statele Unite de anul trecut, presedintele XI Jinping a afirmat public ca tara sa ”nu intentioneaza sa realizeze militarizarea” rutei comerciale strategice prin care se desfasoara anual comert in valoare de 4.500 de miliarde de dolari.

Totusi, imagini din satelit facute publice miercuri de Asia Maritime Transparency Initiative (AMTI) par sa arate ca Beijingul face exact invers.

Organizatia cu sediul in Washington a spus ca imaginile, realizate luna trecuta, arata ceea ce par a fi arme anti-aeriene si alte sisteme militare pe insulele artificiale din disputatul arhipelag Spratly din Marea Chinei de Sud, unde au pretentii teritoriale Brunei, China, Malaezia, Filipine, Taiwan si Vietnam.