Parlamentarii austrieci au votat o lege care ii permite statului sa preia casa din Braunau am Inn unde s-a nascut Adolf Hitler in 1889, potrivit BBC, citat de Agerpres.

Votul pune capat unei indelungate dispute intre autoritatile austriece si actuala proprietara a imobilului, Gerlinde Pommer. Ea a refuzat in mod repetat atat sa vanda, cat si sa renoveze locuinta.

Femeia va primi compensatii, insa nu e clar deocamdata ce va face Guvernul cu proprietatea imobiliara. Intentia autoritatilor este ca locul sa nu devina o atractie pentru neo-nazisti.

In trecut, imobilul a servit drept sediu al unei organizatii de caritate si centru de activitati pentru persoanele cu nevoi speciale. Organizatia caritabila a fost nevoita sa paraseasca imobilul dupa ce Pommer s-a opus ideii de a incepe lucrari de renovare.

Viitorul cladirii a devenit tema unei ample dezbateri. Au existat voci care au pledat pentru daramarea sa, printre sustinatorii ideii fiind si ministrul de Interne, Wolfgang Sobotka.

O comisie formata din istorici a estimat ca eliminarea cladirii ar fi sinonima cu negarea trecutului nazist al Austriei, in timp ce organizatii culturale au subliniat ca imobilul face parte din centrul istoric al orasului si este, prin urmare, protejat.

Adolf Hitler s-a nascut intr-un apartament inchiriat la etajul cel mai de sus al cladirii, in data de 20 aprilie 1889.