Jihadistul Ayoub El Khazzani si-a asumat miercuri, in fata unui judecator de instructie, "responsabilitatea pentru atacul jihadist comis in august 2015 intr-un tren Thalys care circula intre Amsterdam si Paris", dar a respins acuzatiile conform carora intentiona sa comita un "masacru in masa", a spus avocatul sau, potrivit agentiei France Presse, citata de Agerpres.

In data de 21 august 2015, marocanul in varsta de 27 de ani inarmat cu un Kalasnikov si noua incarcatoare a deschis focul in tren, la putin timp dupa intrarea pe teritoriul francez. A ranit grav un pasager, dar ceilalti calatori l-au imobilizat inainte de a putea comite un masacru.

Suspectul a fost audiat miercuri timp de cinci ore in fata unui judecator de instructie. El si-a explicat faptele si si-a descris in linii mari traseul din Siria in Turcia si apoi in Europa, traseu parcurs alaturi de Abdelhamid Abaaoud, unul dintre coordonatorii atacurilor comise la Paris in 13 noiembrie 2015, a mai spus avocatul Sarah Mauger-Poliak.

"Acum isi asuma responsabilitatea pentru ce a facut. A recunoscut ca a urcat in acel tren ca luptator jihadist, dar vrea sa se stie ca nu intentiona sa comita un masacru si sa ucida pe oricine ii iesea in cale. Deloc", a declarat aparatorul jihadistului, precizand ca suspectul "avea o tinta precisa, bine stabilita".

"Se afla acolo din motive clare. Nu intamplator a urcat in tren la clasa intaia", a adaugat avocatul, fara a face insa precizari suplimentare. Declaratiile de azi sunt primele pe care suspectul le face de la arestarea sa, cand le-a spus anchetatorilor ca voia sa ii sperie pe pasagerii trenului si ca a gasit armele intr-un parc din Bruxelles unde dormea alaturi de alte persoane fara adapost.