Mai multe zeci de mii de polonezi au manifestat marti in toata tara cu ocazia implinirii a 35 de ani de la declararea starii de asediu in regimul comunist, protestatarii acuzand guvernul populist al partidului Dreptate si Justitie (PiS) de restrangerea libertatilor democratice, informeaza AFP, citata de Agerpres.

La Varsovia, manifestantii s-au reunit simbolic in fata fostului sediu al Partidului comunist polonez (POUP), marsaluind apoi spre sediul partidului aflat la putere.

"In prezent, la fel ca acum 35 de ani, puterea noastra ne ataca, ne priveaza de libertatile noastre. In prezent, noi trebuie sa fim toti impreuna, solidari, pentru ca solidaritatea ne uneste astazi, la fel cum ne unise in trecut', a declarat Mateusz Kijowski, liderul Comitetului apararii democratiei (KOD).

Participantii au adus un omagiu victimelor starii de asediu, impusa in 13 decembrie 1981 de generalul Wojciech Jaruzelski cu scopul de a pune capat miscarii Solidaritatea.

Manifestatii antiguvernamentale au avut loc in peste 80 de orase din tara, potrivit presei.

Partidul aflat la putere a organizat la Varsovia propria sa comemorare a evenimentelor din 1981, la care au participat cateva mii de persoane.

Presedintele PiS, Jaroslaw Kaczynski, a criticat opozitia 'care incearca sa compare puterea actuala cu cea din trecut, reinstituirea ordinii in Polonia (de catre PiS) cu starea de asediu, tara Europei in care exista mai multe libertati' decat in cea de acum 35 de ani.

La randul sau, ministrul polonez al apararii a anuntat ca generalul Wojciech Jaruzelski si ministrul sau de interne, generalul Czeslaw Kiszczak, vor fi degradati postum.

'Lansam demersuri legale pentru a-i priva pe Jaruzelski si pe Kiszczak de gradul lor militar. Criminalii responsabili de actiuni militare impotriva propriei lor natiuni nu merita sa poarte aceste grade', a declarat ministrul Antoni Macierewicz.