Deputatii francezi au adoptat o a cincea prelungire a starii de urgenta post-atentate, cu 288 de voturi pentru si 32 impotriva, pana la 15 iulie anul viitor, data ulterioara alegerilor prezidentiale si legislative, transmite AFP, citata de Agerpres.

Aceasta extindere, votata in noaptea de marti spre miercuri, ar trebui sa fie confirmata joi de Senat, pentru a evita o intrerupere automata a starii de urgenta, pe 22 decembrie.

Daca senatorii vor urma votul deputatilor, ceea ce ar trebui sa fie doar o formalitate, Franta va cunoaste cea mai lunga perioada neintrerupta a starii de urgenta - 20 de luni - de la crearea acestui regim exceptional in timpul razboiului din Algeria, noteaza AFP.

Franta se afla in situatie de stare de urgenta de pe 13 noiembrie 2015, ziua atentatelor care au facut 130 de morti la Paris si Saint-Denis.

Incepand din 26 noiembrie 2015, Parlamentul a prelungit perioada cu trei luni suplimentare, pe 26 februarie, si cu doua luni, din 26 mai pana la 26 iulie, cu scopul asigurarii securitatii la doua evenimente sportive majore: Turul ciclist al Frantei si Euro 2016 la fotbal. A patra prelungire a intervenit dupa atentatul de la Nisa (86 de morti).

O foarte larga parte a deputatilor majoritatii si opozitiei au sustinut aceasta a cincea prelungire. Numai parlamentarii Frontului de stanga, ecologistii contestatari si cativa deputati LR (dreapta) au votat impotriva.

Inasprit de Parlament de un an, regimul starii de urgenta permite arestul la domiciliu, perchezitii administrative, interdictii de marsuri, controale de identitate si inspectii ale bagajelor si vehiculelor, inchideri de locuri de adunare.

Aceasta prelungire pana la 15 iulie va permite depasirea alegerilor prezidentiale din aprilie-mai si a celor legislative din iunie, cu scopul de a lasa pe seama noului guvern sa decida (sau nu) asupra incheierii starii de urgenta, conchide AFP.