Fortele regimului sirian au parasit precipitat anticul oras Palmyra, oferind posibilitatea gruparii Stat Islamic (SI) sa captureze echipamentele de razboi lasate pe teren, a afirmat marti Pentagonul, citat de AFP.

Jihadistii au recucerit duminica Palmyra, la noua luni dupa ce au fost izgoniti de armata presedintelui Bashar al-Assad, sprijinita de bombardamentele aeriene ale aliatului rus.

Trupele regimului sirian au parasit orasul antic "foarte rapid", a deplans un purtator de cuvant al Pentagonului, Jeff Davis.

Unii ar putea "cu siguranta sublinia argumentul potrivit caruia regimul, sustinut de Rusia, era atat de focalizat pe Alep incat a uitat sa priveasca in retrovizor", a continuat acesta.

Operatiunea a fost "probabil unul dintre contraatacurile cele mai semnificative pe care le-am vazut din partea SI", a recunoscut el.

"In consecinta, SI a capturat tot materialul lasat pe loc de regim. Asta ar putea include vehicule blindate, artilerie", a mai spus Davis.

De partea sa, Moscova a deplans luni absenta cooperarii militare cu Statele Unite, care a condus, dupa Kremlin, la pierderea Palmyrei, pe care jihadistii au cucerit-o prima data in mai 2015, potrivit Agerpres.

Nici regimul sirian, nici aliatul sau rus nu cauta sa lupte cu SI in Siria, a raspuns purtatorul de cuvant al diplomatiei americane, John Kirby, asigurand ca cei doi aliati se multumesc sa zdrobeasca opozitia, chiar daca asta are drept cost pierderea a numeroase vieti inocente.