Patruzeci de membri ai Colegiului Electoral -structura federala ce va trebui sa confirme victoria lui Donald Trump in scrutinul prezidential- cer un raport al serviciilor secrete despre influenta pe care ar fi avut-o serviciile secrete ruse in campanie, initiativa fiind sustinuta de Hillary Clinton, potrivit Mediafax.

Treizeci de membri ai Colegiului Electoral au decis marti sa se alature initiativei lansate luni de alti zece colegi, relateaza site-ul Politico.com.

In urma votului din 8 noiembrie, Colegiul Electoral Federal, format din 538 de membri, urmeaza sa se intruneasca pe 19 decembrie pentru desemnarea presedintelui Statelor Unite, un vot considerat o formalitate.

Pe fondul informatiilor privind presupusa implicare a serviciilor secrete ruse in campania electorala prezidentiala, zece membri ai Colegiului Electoral au cerut oficial luni un raport al serviciilor de informatii despre presupusa influenta exercitata de Rusia. Marti, lor li s-au alaturat 30 de colegi.

Intr-o scrisoare trimisa luni lui James Clapper, directorul Serviciilor de Informatii americane, electorii - noua democrati si un republican - au argumentat ca au nevoie de informatii inaintea votului din 19 decembrie. "Electorii vor sa stie din partea comunitatii de informatii daca exista anchete in curs privind legaturile dintre Donald Trump, echipa sa de campanie sau asociati cu ingerintele Guvernului rus in scrutin, scopul investigatiilor, cat de departe au mers aceste investigatii si cine a fost implicat in ele. De asemenea, cerem o informare despre toate concluziile investigatiilor, dat fiind ca aceste lucruri au efect direct asupra factorilor centrali ai procesului nostru deliberativ in evaluarea daca domnul Donald Trump este potrivit pentru functia de presedinte al Statelor Unite", au scris electorii. Solicitantii sunt electori din cinci state americane si din Districtul Columbia. Printre semnatari se numara Christine Pelosi, elector in California si fiica lui Nancy Pelosi, liderul grupului Partidului Democrat din Camera Reprezentantilor.

John Podesta, principalul consilier al candidatei democrate Hillary Clinton, a exprimat sustinere pentru aceasta initiativa. "Scrisoarea grupului de electori ai ambelor partide politice ridica probleme foarte grave referitoare la siguranta noastra nationala. Electorii au o responsabilitate solemna fata de Constitutie, iar noi sustinem eforturile lor de a aborda aceste probleme", a spus Podesta.

Presedintele SUA, Barack Obama, a cerut vineri serviciilor de informatii sa verifice atacurile cibernetice si ingerintele straine in scrutinul prezidential din noiembrie si sa prezinte raportul inainte de sfarsitul mandatului sau, pe 20 ianuarie. Experti ai serviciilor de informatii citati de cotidianul The Washington Post au declarat zilele trecute ca atacuri cibernetice atribuite Rusiei au avut rolul de a facilita victoria lui Donald Trump in scrutinul prezidential american.