Angela Merkel si Francois Hollande s-au pronuntat marti in favoarea unei prelungiri a sanctiunilor Uniunii Europene impotriva Rusiei, in cadrul summitului european care are loc in aceasta saptamana la Bruxelles, si unde chestiunea figureaza pe agenda reuniunii, scrie AFP.

"Este necesar ca sanctiunile impotriva Rusiei sa fie prelungite" la summitul de joi, a declarat cancelarul german, in marja discutiilor de la Berlin cu presedintele francez, in conditiile in care o serie de tari europene critica eficienta si costul economic al acestor masuri.

"In conditiile in care nu exista eforturi, progrese, cand exista aceleasi blocaje, ma pronunt in favoarea prelungirii sanctiunilor, ca si cancelarul", a spus si Francois Hollande.

Impuse in iulie 2014 dupa doborarea zborului MH17 al Malaysia Airlines deasupra estului separatist al Ucrainei (298 de morti, in majoritate olandezi), sanctiunie economice ale UE, care vizeaza sectoarele energiei, apararii sau bancile rusesti, sunt prelungite in mod regulat in ultimii doi ani.

In vigoare pana la 31 ianuarie 2017, aceste sanctiuni sunt insa contestate de unele state europene, in special de Italia, deoarece au antrenat masuri de retorsiune ale Rusiei care au afectat in principal agricultorii din UE.