O grupare desprinsa din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) a revendicat, duminica, dublul atac terorist produs langa stadionul lui Besiktas de la Istanbul, soldat cu 38 de morti si 166 de raniti. Politia turca a retinut luni 118 persoane in urma unor raiduri desfasurate pe intreg teritoriul tarii, in care au fost vizati oficiali ai formatiunii pro-kurde Partidului Democrat al Popoarelor (HDP), acuzati de legaturi cu militantii kurzi PKK, scrie Reuters citand agentia Anadolu.

Dublul atac terorist cu bomba din IstanbulFoto: Agerpres/EPA

Operatiunea a fost lansata dupa ce o grupare desprinsa din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a revendicat atacurile, intr-un comunicat de presa postat pe site-ul sau. Gruparea Soimii Libertatii din Kurdistan (TAK) a mai revendicat si o serie de alte atacuri sangeroase produse in Turcia anul acesta.

La cateva ore dupa revendicare, avioane de lupta turce au efectuat atacuri aeriene asupra unor obiective ale PKK din nordul Irakului, distrugand un sediu central al militantilor si inconjurand pozitiile armate si adaposturile, se arata intr-o declaratie de presa a armatei.

La primele ore ale zilei de luni, circa 500 de politisti, sustinuti de vehicule blindate si un elicopter, au lansat o operatiune in sudul orasului Adana si a retinut 25 de oficiali HDP, relateaza Anadolu.

Echipele anti-tero au arestat la Istanbul 20 de oficiali HDP, inclusiv seful filialei din provincie, si au efectuat perchezitii la mai multe adrese, inclusiv la sediul principal al partidului din oras, potrivit agentiei turce.

Seful HDP din Ankara se numara printre cei 17 membri de partid retinuti in urma raidurilor din capitala, mai spune Anadolu, adaugand ca 51 de persoane au fost retinute in orasul sudic Mersin si 5 in orasul nord-vestic Manisa.

Liderii HDP, al doilea partid de opozitie, ca dimensiune, din Parlament, au fost deja arestati, si asteapta sa fie judecati, fiind acuzati de legaturi cu PKK. ankara acuza regulat HDP ca este o extensie a grupului militant.

Turcia a declarat o zi de doliu national duminica, dupa dublul atentat de sambata, de la Istanbul, soldat cu 38 de morti si peste 150 de raniti.

Cele doua explozii au avut loc la mai putin de un minut una de cealalta, iar autoritatile vorbesc de un atac coordonat vizand fortele de ordine.

PKK este desemnata drept organizatie terorista de catre Turcia, Statele Unite si Uniunea Europeana.