Cel putin cinci oameni au murit, iar alti 25 au fost raniti dupa ce un tren incarcat cu propan a deraiat in nord-estul Bulgariei, la intrarea in gara din orasul Hitrino. Multi dintre cei raniti sunt in stare grava, au declarat surse din serviciile medicale, iar premierul Borisov spune ca numarul mortilor probabil va creste.

UPDATE 19.38Cisternele implicate in accidentul de tren din Bulgaria erau detinute de o companie romaneasca, declara proprietarul firmei care a operat transportul.

UPDATE 19.00 Bilantul accidentului de tren a crescut la sapte morti.

Bilantul accidentului de tren din Bulgaria a crescut la sapte morti, in timp ce alte peste 20 de persoane sunt ranite, relateaza Sofia News Agency, citata de News.ro.

Intre timp, apar detalii in legatura cu ce s-a intamplat mai exact.

Garnitura cu 23 de vagoane trebuia sa schimbe sina la intrarea in gara din Hitrino, pentru a face loc unui tren de pasageri, au declarat oficiali din politie si din administratie. In timpul manevrelor, patru vagoane au sarit de pe sine, iar unul a explodat, a precizat primarul din Hitrino, Nuridin Ismail. El a sugerat drept cauza viteza prea mare a marfarului.

Ministrul Transporturilor, Ivailo Moskovski, a declarat ca un barbat care lucra la gara si trebuie sa gestioneze intrarea si manevrele trenului, a spus ca din locomotiva ieseau scantei cand s-a apropiat de gara.

Moskovski crede ca aceste scantei au aparut pentru ca mecanicul a incercat sa franeze brusc, dar ipoteza nu a fost confirmata de comisia de ancheta.

Date ale politiei sugereaza ca ultimele doua vagoane ale marfarului au lovit fire electrice.

Mecanicul a supravietuit accidentului si este audiat de procurori.

Douazeci dintre vagoanele trenului contineau propan, celelalte trei GPL. Garnitura, operata de compania privata Bulmrket, se indrepta spre Ruse.

Guvernul bulgar va declara luni zi de doliu national si decis ca locuitorii din Hitrino care si-au pierdut casele vor primi cate 325 de leva (162,5 euro) ca asistenta.

Intre timp, satul Hitrino este in curs de evacuare, in conditiile in care specialistii se pregatesc sa transfere gazul din vagoanele trenului - o operatiune riscanta.

In total, circa 1.000 de oameni vor pleca din localitate, a anuntat seful Pompierilor, Nikolai Nikolov, citat de Sofia Globe.

Operatiunea de transfer a gazului va dura una sau doua zile, potrivit autoritatilor.

Pompierii mobilizati la fata locului uda in continuare vagoanele, pentru a le raci si a stinge eventualele incendii noi izbucnite.

In sat, echipe de interventie ajutate cu caini antrenati cauta printre daramaturi pentru a gasi eventuali supravietuitori. Circa 20 de cladiri au fost distruse de deflagratie si de incendiul care a urmat.

UPDATE 13.22 Cel putin cinci persoane au murit si 25 sunt ranite, premierul Boiko Borisov spunand ca bilantul deceselor probabil va creste. Cel putin trei dintre raniti sunt in stare critica.

UPDATE 11.12 Doua vagoane-cisterna, incarcate cu propan si propilena au deraiat la statia din Hitrino, au atins liniile electrice si au explodat, potrivit unui sef din politie citat de Reuters.

Cel putin 20 de cladiri s-au prabusit din cauza deflagratiilor. Printre acestea se numara sediul Primariei, un restaurant si mai multe case.

Douasprezece persoane au fost salvate de sub daramaturi. Toate ambulantele din orasele din apropiere - Razgrad, Sumen and Targoviste - au fost trimise la fata locului, a precizat seful Departamentului de Pompieri din Bulgaria, Nikolai Nikkolov.

El a precizat ca autoritatile evacueaza in prezent zona, dar nu sunt asteptate noi explozii.

Premierul bulgar Boiko Borisov a indemnat populatia sa doneze sange, dupa accidentul soldat cu zeci de raniti. Borisov va merge la locul accidentului, ale carui cauze nu sunt clare deocamdata.