Cel putin 45 de persoane si-au pierdut viata, iar alte 33 au fost ranite in dublul atentat sinucigas comis vineri de doua femei intr-o piata din nord-estul Nigeriei, tara al carei presedinte a anuntat in cursul saptamanii ca a rezolvat de curand problema reprezentata de gruparea islamista Boko Haram, scrie AFP.

"Potrivit ultimelor informații, sunt 45 de morți și 33 de răniți în dublul atentat sinucigaș de la Madagali", a declarat Sa'ad Bello, un responsabil al serviciului național de urgență (Nema) din statul Adamawa, potrivit Agerpres.

Un precedent bilanț anunțase 30 de morți.

'Cele două femei kamikaze s-au dat drept cliente atunci când și-au declanșat centurile cu explozivi", a declarat reprezentantul municipalității Madagali, Yusuf Muhammad.

Acest dublu atentat nu a fost revendicat imediat, însă procedeul utilizat este cel al grupării nigeriene Boko Haram, care a folosit frecvent la femei sau tinere fete pentru a comite atacuri împotriva populației.

Într-un raport publicat la începutul lui decembrie, centrul de analize International Crisis Group a alertat guvernul nigerian asupra rolului activ al femeilor în acest conflict. "Femeile nu sunt doar victime, dar și participante active la acest război", potrivit raportului cu titlul "Nigeria: femeile și insurecția Boko Haram".

După șapte ani de război, "bărbații au fost uciși disproporționat", a subliniat raportul, iar femeile, răpite ori care au ales să se alăture grupării jihadiste din convingere, sunt frecvent utilizate ca bombe umane de aproape doi ani de către facțiunea condusă de Abubakar Shekau.