Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lansat vineri un avertisment tuturor tarilor Uniunii Europene care ar fi tentate sa actioneze pe cont propriu, el considerand ca fara blocul comunitar aceste tari nu ar insemna nimic in lume, transmite AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Gresesc cei care cred ca a sosit momentul de a destructura Uniunea Europeana, de a o rupe in bucati, de a ne diviza" , a spus Juncker la o conferinta ocazionata de aniversarea a 25 de ani de la summitul de la Maastricht, care a pus bazele monedei euro, conform Agerpres.

In opinia sa, fara UE nici o tara membra nu ar fi capabila sa aiba singura vreun rol politic in lume. In prezent, PIB-ul Uniunii Europene reprezinta 25% din cel al economiei mondiale, in zece ani va scadea la 15%, iar 'in 20 de ani niciun membru al UE nu va fi singur membru al G7', a argumentat el.

'Din punct de vedere demografic, nu suntem complet pe cale de disparitie, dar pierdem din ponderea demografica", a continuat Juncker, un sustinator ar politicii de deschidere fata de migrantii veniti din afara Europei. El a adaugat pe acest subiect ca"la inceputul secolului XX, europenii reprezentau 20% din umanitate, acum 5-6-7%, iar la sfarsitul secolului XXI, 4% din zece miliarde" de locuitori.

Juncker implineste vineri 62 de ani si este singurul politician inca activ care a participat pe 9 decembrie la summitul de la Maastricht, el fiind atunci ministru de finante al Luxemburgului.

La acel summit, sefii de stat si de guvern a 12 state europene, printre care s-au numarat Francois Mitterrand si Helmut Kohl, au decis sa transforme Comunitatea Economica Europeana (CEE) in Uniunea Europeana (UE).

Tratatul de la Maastricht, semnat doua luni mai tarziu, pe 7 februarie 1992, a intrat in vigoare cu emotii dupa ce a trecut cu greu de referendumul din Franta si a fost respins la cel din Danemarca. Aceasta din urma l-a acceptat in final la un al doilea referendum dupa ce a primit o serie de concesii care i-au permis sa mentina o serie de politici nationale, inclusiv sa nu adopte moneda euro.

Astazi Uniunea Europeana este marcata de un euroscepticism in crestere si hotararea britanicilor la referendumul din 23 iunie de a parasi blocul comunitar, desi Marea Britanie a primit la randul ei atat in Tratatul de la Maastricht cat si inaintea acestui referendum o serie de exceptari de la aplicarea politicilor comune decise in cadrul institutiilor comunitare.

De asemenea, nu exista o conceptie unanima asupra viitorului Uniunii, parerile fiind impartite intre sustinerea unei Europe federaliste sau una a statelor nationale.