Presedintele SUA, Barack Obama, a cerut serviciilor de informatii sa verifice atacurile cibernetice si ingerintele straine in scrutinul prezidential din noiembrie si sa prezinte raportul inainte de sfarsitul mandatului sau, pe 20 ianuarie, anunta consilierul pentru Siguranta nationala, Lisa Monaco.

Barack ObamaFoto: Agerpres/AP

"Presedintele a cerut comunitatii de informatii sa elaboreze un raport complet despre ce s-a intamplat in procesul electoral din noiembrie, sa mentioneze invatamintele trase si sa le raporteze institutiilor de profil, inclusiv Congresului", a declarat Lisa Monaco, citata de CNN, transmite Mediafax.

Consilierul prezidential a subliniat ca atacurile cibernetice nu sunt o noutate, afirmand insa ca este posibil ca "anul acesta sa se fi depasit un nou prag".

In octombrie, Administratia Statelor Unite a formulat acuzatii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat in timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidentiale si legislative. In ultimele luni, oficiali americani au semnalat ca atacurile cibernetice au fost efectuate de hackeri sustinuti de Administratia de la Moscova, scopul posibil fiind de a perturba campania in care candidata democrata la functia de presedinte, Hillary Clinton, s-a confruntat cu republicanul Donald Trump. "Avem motive sa credem, date fiind scopul si sensibilitatile acestor eforturi, ca aceste activitati puteau fi autorizate doar de oficiali de rangul cel mai inalt din Rusia", a transmis Administratia SUA. Presedintia Rusiei a calificat drept "absurde" acuzatiile Statelor Unite.