Aproximativ 21% din populatia Germaniei, proportie ce reprezinta circa 17,2 de milioane de persoane, este formata din imigranti, o pondere importanta avand-o cei comunitari, in pofida valului migrator masiv din afara Uniunii Europene, relateaza vineri agentia EFE, citand un raport al guvernului de la Berlin, scrie Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Documentul - intitulat "Participare, egalitate de sanse si dezvoltare legala in Germania, societate de imigratie" - releva ca incepand din anul 2014 populatia de origine straina a crescut cu aproximativ 1,8 milioane de persoane, cifra ce ilustreaza impactul afluxului de refugiati si reprezinta imigratia neta (diferenta dintre sosirile strainilor si plecarile germanilor).

Totusi, textul subliniaza ca inclusiv in 2015, anul de varf al sosirii migrantilor veniti mai ales din Orientul Mijlociu, Africa si Asia, circa jumatate dintre strainii care au sosit in Germania cu intentia de a ramane in aceasta tara provin din statele Uniunii Europene. In acel an au emigrat din Germania aproape un milion de persoane si au sosit in aceasta tara circa 2,1 milioane de imigranti.

In raport se mai face referire si la necesitatea de a nu ignora temerile populatiei germane fata de cresterea semnificativa a numarului strainilor si se mentioneaza totodata ca este nevoie sa se explice acesteia ca sosirea migrantilor nu va avea implicatii negative asupra localnicilor.

Pe de alta parte, studiul evidentiaza ca un element pozitiv numarul in crestere al copiilor imigrantilor ce urmeaza o forma de scolarizare, dar gradul de saracie al colectivitatilor formate din straini ramane ridicat.

Publicarea acestui raport survine in aceeasi zi in care Ministerul german de Interne a anuntat datele actualizate privind sosirile migrantilor. Astfel, fata de anul trecut, cand in Germania au ajuns circa 900.000 de solicitanti de azil, numarul acestora a fost in primele 11 luni ale anului in curs de 304.929, majoritatea provenind din Siria, Afganistan, Irak, Iran si Eritreea.