Rusia incearca sa destabilizeze Germania, tara in care vor avea loc alegeri parlamentare in mai putin de un an, prin intermediul propagandei si al atacurilor generale, afirma serviciul de informatii interne, scrie agentia AP, preluat de Al Jazeera.

Barack Obama si Angela MerkelFoto: whitehouse.gov

"Exista tot mai multe dovezi de incercari de influentare a alegerilor federale de anul viitor", a declarat Hans-Georg Maassen, seful BfV, care a acuzat un "spionaj cibernetic tot mai agresiv" impotriva partidelor politice din Germania.

Acesta a aratat ca folosirea tot mai mare a retelelor sociale de catre alegatori ii face pe acestia mai expusi la dezinformare.

BfV afirma ca exista o vasta paleta de instrumente de propaganda si "resurse financiare enorme" pentru astfel de campanii de "dezinformare" care tintesc comunitatea ruso-germana, miscari politice, partide si alti decidenti.

Scopul acestor eforturi este raspandirea nesigurantei in societate, "slabirea sau destabilizarea" Germaniei, sustinerea gruparilor si partidelor extremiste, ingreunarea activitatii guvernului si influentarea dialogului politic, afirma serviciile secrete din aceasta tara.

Presa controlata de guvernul rus si blogurile pro-rusesti din Germania relateaza in mod regulat despre crime comise de solicitantii de azil, articole in care este incriminata decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide portile tarii pentru imigratie.

O serie de politicieni germani au fost tinta unor atacuri cibernetice, pe care Maassen le vede ca incercari de a aduna informatii care sa poata fi folosite pentru discreditarea acestora.

"Ne asteptam la o crestere viitoare a atacurilor cibernetice" in apropierea alegerilor, a spus acesta.

Germania nu a stabilit inca o data pentru alegerile din 2017, dar acestea ar putea avea loc in septembrie.

Rusia a fost acuzata recent ca s-a aflat in spatele scurgerii de mailuri ale unor lideri ai partidului Democrat, in cadrul campaniei electorale din Statele Unite. Moscova a negat acuzatiile.