Polonia a refuzat definitiv cererea de extradare in Statele Unite a celebrului cineast Roman Polanski.

Regizorul franco-polonez Roman Polanski s-a nascut in 1933, in Franta. In anul 1937, familia sa s-a intors in Polonia si, dupa invazia nazista, a fost inchisa in ghetoul din Cracovia. Tatal a supravietuit razboiului, dar mama sa a murit la Auschwitz. Polanski a debutat in lungmetraj cu filmul "Cutitul in apa" (1962), un film-cult al cinematografiei poloneze. Dupa acest film, care a fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun film strain, Polanski s-a stabilit in Franta, scrie Mediafax.

In 1977, in California, cineastul (pe atunci invarsta de 43 de ani) a fost arestat sub acuzatia de viol comis asupra unei adolescente de 13 ani. Polanski a pledat vinovat de "raporturi sexuale ilegale", a stat inchis 42 de zile, apoi a fost eliberat conditionat si a fugit din Statele Unite inainte de pronuntarea verdictului in procesul in care era implicat.

Printr-o sentinta definitiva, Curtea suprema din Polonia a refuzat cererea de extradare a lui Polanski in Statele Unite. Conform lefigaro.fr, regizorul, care locuieste la Paris, s-a declarat incantat de faptul ca va putea, in sfarsit, sa mearga in Polonia, "la Salwator (cartier rezidential din Cracovia), sa ma reculeg la mormintele tatalui meu si la cel al bunului meu prieten, Andrzej Wajda (decedat anul acesta, la 9 octombrie). Regret doar ca a trebuit sa astept atat de mult aceasta decizie".