Autoritatile americane au dat joi unda verde vanzarii de armament si echipamente militare in valoare de 7 miliarde de dolari catre 4 state arabe aliate, transmite AFP, care citeaza un anunt al departamentului de Stat.

Este vorba despre avioane, elicoptere si rachete a caror achizitie de catre Arabia Saudita, Emiratele Arabe Unite, Maroc si Qatar va fi un semnal bun pentru constructorul Boeing si pentru companiile americane din domeniul militar, potrivit Agerpres.

Tranzactia ar putea sa ii nemultumeasca insa pe cei care critica Emiratele si Arabia Saudita pentru rolul in conflictul din Yemen, inceput in 2014 si soldat cu peste 7.000 de morti si aproape 37.000 de raniti. Cel mai importat contract prevede vanzarea catre regimul saudit a 48 de elicoptere CH-47F Chinook dotate cu mitraliere. Valoarea tranzactiei este de 3,51 miliarde de dolari. Companiile Boeing si Honeywell Aerospace sunt principalele beneficiare ale acestui contract Emiratele vor cheltui 3,5 miliarde de dolari pentru a achizitiona 27 de elicoptere de lupta AH-64E Apache fabricate de Boeing si Lockheed Martin.

Qatarul a comandat opt aeronave de transport C-17 si piese, valoarea contractului fiind de 781 de milioane de dolari. A primit aprobare si vanzarea catre Maroc a 1.200 de rachete TOW 2A produse de Raytheon, pentru care statul din nordul Africii va plati 108 milioane de dolari. Departamentul de Stat a dat unda verde acestor tranzactii dupa consultari cu Pentagonul. Teoretic, exista insa sanse ca Congresul, controlat de republicani, sa le blocheze.