Armata turca a mobilizat, joi seara, 300 de membri ai unitatilor militare speciale la frontiera cu Siria, anunta surse citate de agentia Anadolu, potrivit Agerpres.

"Trei sute de militari se vor alatura Operatiunii Scut la Eufrat", a declarat, sub protectia anonimatului, un oficial din cadrul armatei turce.

Efectivele provin de la unitati speciale ale Brigazii a 11-a, din provincia turca Denizli. Militarii au fost transportati cu elicoptere la frontiera Turciei cu Siria si ar urma sa patrunda pe teritoriul sirian in urmatoarele ore.

Turcia sustine insurgentii care lupta impotriva Administratiei Bashar al-Assad si a trimis deja trupe in orasele siriene Jarablus si Al-Bab, pentru ajutarea rebelilor, combaterea militiilor kurde si a organizatiei teroriste Stat Islamic.

Saptamana trecuta, presedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a afirmat ca operatiunea militara turca in Siria are rolul combaterii terorismului, in contextul in care Rusia a cerut explicatii dupa ce liderul de la Ankara amenintase cu inlaturarea regimului Bashar al-Assad.

Siria se confrunta, incepand din martie 2011, cu revolte reprimate violent si cu un conflict militar intre serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, fortele opozitiei si grupuri teroriste, inclusiv organizatia sunnita Stat Islamic (Stat Islamic in Irak si Siria / Stat Islamic in Irak si Levant). Bilantul conflictului depaseste 270.000 de morti.