Secretarul britanic de Externe, care a fost acuzat de o serie de gafe diplomatice, a incalcat o conventie e Ministerului de Externe, criticand public un aliat al Marii Britanii. Boris Johnson a acuzat Arabia Saudita sa abuzeaza de Islam si actioneaza ca un papusar in razboaie prin intermediari (proxy wars) pe teritoriul intregului Orient Mijlociu, scrie The Guardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

In cadrul unei conferinte de presa desfasurate saptaman trecuta la Roma, Boris Johnson a calificat comportamentul Arabiei saudite si al Iranului ca fiind “o tragedie”, adaugand ca in regiune se inregistreaza o lipsa de leadership vizionar care sa fie dispus sa faca eforturi pentru a depasi diviziunile intre suniti si siiti.

"Exista politicieni care manipuleaza si abuzeaza de religie sid e diferite ramuri ale aceleiasi religii pentru a-si avansa propriile obiective politice. Este una dintre cele mai mari probleme din intreaga regiune. Iar tragedia pentru mine - si de asta avem aceste razboaie prin intermediari care se desfasoara tot timpul in acea zona - e ca nu exista leadership suficient de puternic in acele tari", a declarat Johnson.

Secretarul de Externe a aratat cu degetul catre Arabia Saudita si Iran, spunand: "De aceea ii avem pe sauditi, pe iranieni, pe toata lumea, avansand, facand pe papusarii si jucand in razboaie prin intermediari".

Criticile lui Johnson au venit la doua zile dupa intoarcerea Theresei May dintr-o vizita prestigioasa de doua zile in Golf, in care a laudat atat familia regala saudita pentru leadership-ul sau vizionar, cat si valoarea aliantei vechi de 100 de ani cu Marea Britanie.