Cuba spera ca Donald Trump, odata ajuns presedinte al Statelor Unite, "va lua in considerare" progresele inregistrate din 2014 si inceputul dezghetului relatiilor bilaterale, a declarat miercuri un inalt responsabil al diplomatiei cubaneze, relateaza AFP, citata deAgerpres.

"Cuba spera ca noul guvern al SUA va lua in considerare rezultatele pe care le-am acumulat" si ca acesta va fi dispus sa continue acest impuls "in baza respectului" mutual, a spus Josefina Vidal, responsabil al cancelariei cubaneze pentru afaceri cu Washingtonul.

"Respectul este esential si respectul a fost cheia succesului si a tuturor aceste rezultate", a adaugat aceasta. Dupa mai mult de o jumatate de secol de ruptura, Cuba si Statele Unite au restabilit relatiile lor diplomatice in vara lui 2015, rod al unei politici de deschidere anuntata, spre surprinderea generala, pe 17 decembrie 2014, de catre actualul presedinte american Barack Obama si omologul sau cubanez Raul Castro.

Dar Donald Trump, la cateva zile dupa alegerea sa, a amenintat ca va pune capat acestui dezghet daca Havana nu va oferi in schimb masuri privind drepturile omului sau economia de piata. Presedintele ales al SUA l-a calificat de asemenea pe Fidel Castro, decedat pe 25 noiembrie la 90 de ani, ca fiind un "dictator brutal care si-a oprimat poporul timp de aproape sase decenii".