Autoritatile turce l-au convocat miercuri pe ambasadorul Germaniei la Ankara pentru a denunta "tratamentul abuziv" aplicat unei deputate din cadrul partidului aflat la putere in Turcia, care a fost retinuta pe un aeroport german, au informat surse diplomatice citate de AFP.

Ambasadorul german Martin Erdmann a fost convocat la Ministerul de Externe turc, unde autoritatile i-au "comunicat jena" Turciei dupa incident, au precizat sursele citate pentru AFP.

Ayse Nur Bahcekapili, o deputata a partidului de guvernamant AKP si totodata vicepresedinte al Parlamentului turc, a afirmat ca a fost retinuta timp de o ora, luni, pe aeroportul din Koln (vestul Germaniei), din cauza unei probleme cu pasaportul.

Citata de agentia de presa pro-guvernamentala Anadolu, deputata a explicat ca a fost supusa la un "tratament abuziv" de catre autoritatile germane. "M-au pus sa astept alaturi de persoane care incercasera sa intre clandestin" in Germania, a povestit ea.

Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan si-a manifestat furia, miercuri, in timpul unui discurs sustinut la Ankara, evocand aplicarea de "represalii".

"Ii acceptati pe teroristi, ii tratati ca pe invitati. Dar retineti ore intregi pe vicepresedintele Parlamentului turc si delegatia sa. Pai nu suntem noi obligati sa le aplicam acelasi tratament?", a afirmat Erdogan.

Acest incident survine in contextul in care relatiile dintre Turcia si tarile europene, in special Germania, au devenit tot mai tensionate dupa tentativa de lovitura de stat din 15 iulie, care a vizat rasturnarea lui Erdogan.