Marea Britanie nu va putea avea drepturi egale cu statele UE dupa Brexit, avertizeaza Michel Barnier, principalul negociator european cu Londra, indemnand Guvernul Theresa May sa accelereze procedurile pentru iesirea din Blocul comunitar, potrivit Mediafax.

"A fi membru UE comporta drepturi si avantaje. Tarile terte nu vor putea avea niciodata aceleasi drepturi si avantaje", a atras atentia Michel Barnier, potrivit ziarului La Repubblica, referindu-se la viitoarele negocieri cu Marea Britanie.

Intrebat daca Marea Britanie va putea obtine un "Brexit flexibil" - cu mentinerea accesului la piata comunitara -, Barnier a amintit ca orice tara care doreste acest lucru va trebui sa respecte cele patru libertati fundamentale - circulatia persoanelor, a marfurilor, a serviciilor si a capitalului.

Practic, Barnier a exclus posibilitatea ca Londra sa mentina accesul la piata UE doar prin contributii la buget, insa prin limitarea dreptului de circulatie a cetatenilor.

Michel Barnier, principalul negociator UE pe tema Brexit, a recomandat Marii Britanii sa accelereze procedura de parasire a Uniunii Europene: "Timpul este scurt. Daca Marea Britanie va instiinta Consiliul European pana la sfarsitul lunii martie 2017, negocierile vor putea incepe in cateva saptamani, iar pana in octombrie 2018 probabil se va ajunge la un acord".