Angela Merkel a declarat marti ca doreste sa interzica valul islamic integral, un fenomen marginal in Germania, "acolo unde este posibil din punct de vedere juridic", scrie AFP.

Angela Merkel, selfie cu un refugiatFoto: Agerpres/EPA

Ministrul sau de Interne, Thomas de Maiziere, a prezentat deja un proiect in acest sens in august, care propunea interzicerea oricarei tinute islamice care ascunde chipul in administratie, scoli, universitati sau in fata tribunalelor.

Intr-un discurs sustinut in fata conservatorilor reuniti in Congres la Essen, cancelarul a afirmat ca "dreptul german prevaleaza asupra sharia" (legea islamica).

Pe de alta parte, in ovatiile partidului sau, Angela Merkel a avertizat asupra "solutiilor simple" propuse de populisti si extremisti.

"Lumea nu este neagra sau alba", a spus cancelarul, fara a evoca direct ascensiunea rapida si inedita a dreptei populiste Alternativa pentru Germania (AfD), partid creditat cu 12 - 13% din intentiile de vot. "Trebuie sa ramanem sceptici in privinta raspunsurilor simple" deoarece acestea "rareori au contribuit la progresul tarii noastre", a adaugat ea.

Dupa ce a cazut in sondaje la finele anului trecut si la inceputul lui 2016 din cauza crizei refugiatilor, CDU si-a revenit in ultima perioada. De la anuntul candidaturii lui Merkel, partidul a revenit in intentiile de vot, un sondaj creditand conservatorii cu 37%, fata de 22% pentru social-democrati.

Angela Merkel urmeaza sa fie realeasa pentru a noua oara presedinte al CDU, un partid pe care il conduce de 16 ani.