Vizita fara precedent pe care premierul japonez Shinzo Abe o va face luna aceasta la Pearl Harbour nu va fi pentru a-si cere scuze fata de SUA pentru atacul de acum 75 de ani, a declarat un purtator de cuvant al oficialului nipon, citat de Reuters.

Seful de cabinet al premierului, Yoshihide Suga, a spus ca scopul vizitei programate pentru 26 si 27 decembrie este de a se reculege in memoria celor care au murit in al doilea Razboi Mondial, potrivit Agerpres.

Chiar daca lipsa unei declaratii de scuze i-ar putea dezamagi pe unii dintre veteranii americani, intentia lui Abe este ca prezenta sa la Pearl Harbour sa sublinieze alianta stransa de azi dintre fostii inamici. Mesajul pe care vrea sa il transmita premierul nipon se adreseaza atat rivalului regional al Japoniei, China, si ci presedintelui ales al SUA, Donald Trump, care a criticat Japonia. "Cred ca vizita premierului transmite mesajul ca astfel de nenorociri nu trebuie sa se repete si este expresia reconcilierii dintre Japonia si Statele Unite", a spus Yoshihide Suga.

Prezenta in Hawaii alaturi de presedintele american Barack Obama i-ar putea creste lui Shinzo Abe cota de popularitate in sondaje. Premierul are parte, oricum, de opinia favorabila a 60% dintre japonezi si ar putea convoca alegeri anticipate pentru camera inferioara a Parlamentului. Vizita ar surveni la sapte luni de la momentul cand Obama a devenit primul presedinte american care viziteaza orasul Hiroshima, asupra caruia armata DUA a lansat bomba atomica in 1945.

"Planificarea detaliilor vizitei la Pearl Harbour a inceput atunci cand Obama a vizitat Hiroshima. E mai curand un gest de reciprocitate, unul simbolic pentru reconcilierea dintre SUA si Japonia" a declarat, pentru Reuters, Gerry Curtis, profesor emerit la Universitatea Columbia.