Autoritatile din New York vor solicita fonduri federale in valoarea de 35 milioane de dolari drept despagubire pentru cheltuielile facute pentru a asigura securitatea presedintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, dupa victoria sa in fata lui Hillary Clinton, a declarat luni primarul metropolei americane, Bill de Blasio, citat de AFP si Agerpres.

De cand republicanul a castigat alegerile prezidentiale din 8 noiembrie, fortele de ordine au instalat un dispozitiv de securitate exceptional in zona cladirii Trump Tower, resedinta lui din New York. O ruta de acces catre celebrul imobil este inchisa de mai bine de o luna atat traficului rutier, cat si celui pietonal.

"Am alocat resurse insemnate in aceasta zona, zi de zi" a spus luni seful Politiei din New York, James O'Neill, in cadrul unei conferinte de presa. Primarul Bill de Blasio a spus, la randul lui, ca ii va trimite in cursul zilei o scrisoare presedintelui Barack Obama pentru inceperea procedurilor necesare rambursarii costurilor de securitate din perioada 8 noiembrie 2016 - 20 ianuarie 2017, data cand presedintele ales devine presedinte in exercitiu.

De Blasio a precizat ca a vorbit cu viitorul detinator al portofoliului Finantelor in administratia Trump, Steve Mnuchin, care i-ar fi transmis ca intelege perfect ca trebuie discutat serios despre toate aspectele acestei proceduri.

Primarul orasului New York s-a declarat destul de increzator ca Guvernul federal va aproba solicitarea sa. El a facut referire la vizita din 2015 pe care Papa Francisc a efectuat-o la New York si care a presupus un efort financiar deosebit pentru asigurarea securitatii. Autoritatile locale au primit ulterior compensatii financiare din partea administratiei Obama.