Guvernul britanic a pledat luni in fata Curtii Supreme in incercarea de a convinge instanta ca nu este nevoie de votul Parlamentului pentru a putea declansa iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana (UE), in prima zi a unor proceduri juridice fara precedent al caror deznodamant ar putea intarzia Brexit-ul, se arata intr-un comentariu al agentiei France Presse, citat de Agerpres.

Cei 11 membri ai instantei supreme a Regatului Unit vor analiza pana joi decizia pronuntata la inceputul lunii noiembrie de Inalta Curte din Londra. Instanta londoneza a hotarat ca Guvernul nu poate activa Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, demarand, astfel, iesirea din UE, fara a-i consulta pe parlamentari.

Executivul a facut apel la decizie, una care i-a infuriat pe britanicii care au votat in iunie pentru parasirea spatiului comunitar.

Presedintele Curtii Supreme, lordul David Neuberger, a deschis sedinta cu un apel la moderatie si a denuntat "amenintarile" lansate la adresa reclamantilor.

"Amenintarile si insultele aduse unor persoane care isi exercita dreptul fundamental de a face apel la justitie submineaza statul de drept", a spus magistratul in fata magistratilor, avocatilor, reclamantilor si jurnalistilor aflati in sala. Interesul mass-media fata de acest eveniment este foarte mare, dovada fiind si faptul ca posturile BBC si Sky News a transmis in direct sedinta de judecata.

O parte a presei care sustine parasirea UE a lansat atacuri media la adresa a trei dintre judecatorii Curtii Supreme. Lordul Neuberger a reamintit ca rolul justitiei este de a nu fi partinitoare. "Datoria noastra sa tratam aceste chestiuni cu impartialitate si de a raspunde in conformitate cu legea. Asta vom si face", a spus magistratul.

Reprezentantul legal al Guvernului, Jeremy Wright, a afirmat, in fata instantei, ca Parlamentul a fost "implicat complet si deliberat" in organizarea referendumului, motiv pentru care votul Legislativului nu mai e necesar.

Judecatorul Nicholas Wilson a replicat ca acest argument poate fi folosit si de partea adversa, aratand ca daca relatia Marii Britanii cu UE a facut obiectul unui efort comun al Guvernului si al Parlamentului "de ce nu s-ar proceda la fel si in ce priveste iesirea din UE?".

James Eadie, un alt reprezentant legal al Executivului condus de Theresa May, a afirmat ca daca legiuitorii voiau sa organizeze un vot, ar fi trebuie sa spuna asta inainte de referendum.

De cealalta parte, initiatorii procesului spun ca daca Marea Britanie paraseste UE, atunci legislatia europeana adoptata de Regatul Unit pe durata apartenentei la UE va fi anulata si pentru asta e nevoie ca Legislativul tarii sa se pronunte.

Decizia Curtii Supreme este asteptata in ianuarie. Daca nu va avea castig de cauza in fata Curtii Supreme, Guvernul va fi obligat sa prezinte in Parlament un proiect de lege care sa autorizeze activarea articolului 50.

Opozitia laburista si liberal democratii au dat de inteles ca ar putea depune amendamente la proiectul legislativ.