Presedintele american ales Donald Trump a postat o serie de tweet-uri critice la adresa Chinei pentru politica sa monetara si operatiunile in Marea Chinei de Sud, scrie BBCNews.

"Oare China ne intreaba daca a fost OK sa-si devalorizeze moneda" si "sa-si construiasca un complex militar masiv?", se intreaba Trump. "Eu nu cred acest lucru!"

Saptamana trecuta Donald Trump a riscat o ruptura diplomatica cu China vorbind la telefon cu presedintele Taiwanului, o initiativa fara precedent din 1979, an in care presedintele de atunci al SUA, Jimmy Carter, a adoptat politica unei singure Chine.

Miscarea extrem de neobisnuita a provocat furia Beijingului. Convorbirea telefonica de vineri dintre Donald Trump si presedintele Taiwanului nu a fost altceva decat o conversatie de curtoazie pentru a-l felicita pe presedintele ales al SUA, a explicat duminica vicepresedintele american ales Mike Pence.

China considera ca insula taiwaneza reprezinta o provincie renegata si nu recunoaste independenta Taipeiului. Insa, Washingtonul reprezinta cel mai important aliat politic si singurul furnizor de arme pentru insula nerecunoscuta, in pofida lipsei de relatii diplomatice.