Premierul Noii Zeelande, John Key, a șocat luni națiunea, dar și cabinetul său, prin anunțul că demisionează după 8 ani în fruntea unuia dintre cele mai populare guverne din istoria recentă a țării, anunta Agerpres, citand agentia Xinhua. Key, care a condus partidul său de centru-dreapta în trei victorii succesive la alegerile generale, a arătat într-o declarație că nu va mai conduce formațiunea la alegerile de anul viitor.

El a invocat motive familiale pentru demisia sa, spunând că postul de prim-ministru a cerut mari sacrificii "din partea celor care îmi sunt cei mai dragi".

"Pentru soția mea, Bronagh, au fost multe nopți și weekenduri pe care le-a petrecut singură, multe evenimente care erau importante pentru ea și la care eu pur și simplu nu am putut participa", a spus Key.

"Fiica mea, Stephie, și fiul meu, Max, au trecut de la adolescență la tineri adulți luptându-se cu un extraordinar nivel de intruziune și presiune din cauza slujbei tatălui lor", a continuat premierul demisionar al Noii Zeelande.

Key a precizat că noul lider al Partidului Național va fi ales într-o reuniune specială pe 12 decembrie și s-a arătat încrezător că partidul său va câștiga alegerile din noiembrie anul viitor.

Premierul demisionar neo-zeelandez a mai mărturisit, potrivit agenției Xinhua, că a fost cea mai grea decizie pe care a trebuit să o ia vreodată și a spus că nu știe ce va face pe viitor, dar a simțit că este "momentul potrivit" să plece.