Moneda euro inregistreaza luni dimineata cel mai scazut nivel din ultimele 20 de luni, pietele asiatice reactionand la rezultatele referendumului din Italia, unde reforma constitutionala majora propusa de premierul Matteo Renzi a fost respinsa. Pietele bursiere asiatice arata ingrijorare dupa referendumul din Italia, a treia economie a zonei euro, noteaza AFP.

EuroFoto: BCE

Euro a scazut la 1.0458 dolari, cel mai redus nivel inregistrat din martie 2015 incoace.

Italia, a treia cea mai mare economie din zona euro, risca sa fie zguduita de un blocaj politic si de turbulente economice majore dupa referendumul de duminica.

Premierul Matteo Renzi, care afirmase in mai multe randuri ca, daca referendumul va fi respins, isi va da demisia si se va retrage de pe scena politica, si-a anuntat in noaptea de duminica spre luni intentia de a demisiona din functie in cursul zilei de luni. "Experienta Guvernului meu se incheie aici", a afirmat Renzi, intr-un discurs televizat, dupa aflarea primelor rezultate ale referendumului, relateaza Reuters.

Italienii au spus "NU" la referendumul de duminica privind reforma constitutionala majora propusa de premierul Matteo Renzi. Potrivit rezultatelor partiale din peste jumatate dintre birourile de vot, peste 60% dintre italieni au votat "Nu" la referendum, relateaza AFP. Daca ar fi "trecut", reforma propusa de Renzi urma sa schimbe aproape o treime din continutul Constitutiei Italiei, eliminand in practica actualul sistem bicameral, in care Camera Deputatilor si Senatul au aceleasi atributii. Premierul Matteo Renzi a argumentat ca o asemenea schimbare era necesara pentru a putea sa-si duca la capat planul de relansare a economiei italiene.