Politia thailandeza a arestat sambata un activist anti-junta pentru defaimarea monarhiei, informeaza Reuters. Activistii pentru drepturile omului spun ca este primul caz de lezmajestate de la proclamarea noului rege, pe 1 decembrie.

Regele Maha Vajiralongkorn a preluat tronul joi, la 50 de zile dupa moartea tatalui sau, regele Bhumibol Adulyadej, care a decedat in octombrie, la varsta de 88 de ani.

Colonelul de politie Jaturon Trakulpan din provincia nord-estica Chaiyaphum a declarat ca Jatupat Boonpattararaksa, un activist care a organizat mai multe protste anti-junta, a fost arestat si acuzat de insulta regala, sub articolul 112 din codul penal thailandez.

"L-am prins la templu", a declarat Jaturon.

Junta thailandeza a interzis criticarea monarhiei dupa preluarea puterii prin lovitura de stat din mai 2014. iLaw, un grup cu sediul in Bangkok care monitorizeaza astfel de cazuri, spune ca numarul lor a crescut de la moartea regelui Bhumibol.

Articolul 112 spune ca orice persoana care "defaimeaza insulta sau ameninta regele, regina, printul mostenitor sau regentul" va fi pedepsita cu pana la 15 ani de inchisoare.

Thai Lawyers for Human Rights, un grup pentru drepturile omului care il reprezinta pe Jatupah, a scris intr-o postare pe Twitter ca acesta a fost acuzat de insulta regala pentru ca a distribuit pe Facebook un link catre un profil al noului rege realizat de BBC in limba thailandeza.

Anon Chawalawan de la iLaw spune ca dosarul este primul pentru insulta regala deschis sub conducerea noului monarh.

"Aceasta postare a fost distribuita de nenumarate ori. Punem sub semnul intrebarii motivul pentru care a fost evidentiat el", a declarat Anon pentru Reuters."Poate fi din cauza faptului ca a organizat in trecut proteste anti-junta".

Grupurile internationale pentru drepturile omului si cativa diplomati occidentali care activeaza in Bangkok au criticat sentintele dure pentru condamnari de lezmajestate date de justitia thailandeza.