Odata cu inserarea, poteca din munti devine tot mai periculoasa. Gjergji deschide calea catre locul aflat la 10 minute de mers pe jos de drumul principal, intr-o padure de fag ce ascunde cateva poienite unde se vad primii lastari ai unei culturi de canabis.

Planta de canabis intr-o padure din nordul Albaniei Foto: Balkan Investigative Reporting Network

Tanarul de 21 de ani a renuntat la facultate ca sa se ocupe de plantatia aflata langa o casa nelocuita ce apartine familiei sale, intr-o regiune salbatica si spectaculoasa a Alpilor Albanezi, langa orasul Shkoder, din nordul tarii.

“Planta asta cere multa munca. Dar daca reusim sa o ducem la capat, sunt bani buni”, spune el. “O sa-mi renovez casa din Shkoder. Apoi plec in Anglia”.

Gjergji ia cateva bidoane goale de cinci litri dintr-un tufis si le umple din baltoace lasate de ploaie ca sa ude plantele de canabis.

“Sunt mai multi tineri ca mine aici in munti, cultivand plantatii de canabis, decat au ramas jos, in oras”, spune el. Dar succesul depinde de un lucru.

“Merita doar daca stii pe cineva la politie. Omul imi da de stire daca sunt operatiuni politienesti in aceasta zona, asa ca, daca reusim sa recoltam, din 2.000 de plante el primeste cam 200”. Recolta i-ar putea aduce ofiterului corupt zeci de mii de euro daca plantele cresc puternice si inalte.

Acestea sunt radacinile unei industrii de miliarde de dolari care in 25 de ani a transformat Albania intr-una dintre sursele principale de canabis pe pietele internationale, alaturi de tari precum Columbia, Jamaica, Olanda si Paraguay.

in 2013 s-a schimbat puterea si noul guvern socialist condus de artistul devenit politician Edi Rama a declarat in anul urmator razboi cultivatorilor de canabis, care a inceput cu un asalt de cinci zile asupra unui notoriu centru al producatorilor de droguri de langa granita de sud cu Grecia.

in acel an, 2014, politia a capturat peste 101 tone de marijuana, mai mult decat in toti cei noua ani precedenti la un loc. Peste jumatate de milion de plante de canabis au fost distruse, iar in anul urmator numarul a crescut la 800.000. Potrivit politiei, in primele noua luni ale lui 2016 numarul plantelor distruse este mai mult decat dublu: 2,1 milioane.

Potrivit cabinetului Rama, aceste cifre reprezinta dovada faptului ca guvernul castiga razboiul dupa ani de inactiune sub conducerea adversarilor politici din Partidul Democrat.

Cu toate acestea, o investigatie realizata de Balkan Fellowship for Journalistic Excellence prezinta o imagine mai nuantata: departe de a se lasa descurajati, cultivatorii s-au dispersat in zone muntoase izolate; traficantii se lauda ca beneficiaza de protectia politiei; anchetatorii italieni se minuneaza de ingeniozitatea bandelor de infractori albanezi; iar guvernele din Europa si Statele Unite nu pot intelege de ce acest aliat NATO nu reuseste sa aresteze si sa puna sub acuzare pe nimeni cu exceptia unor pioni nesemnificativi.

In acest timp, starea de saracie persistenta din tara submineaza orice efort de a-i convinge pe cultivatorii de canabis ca exista alternativa.

Restul articolului este disponibil aici.

Acest articol a fost scris de Elvis Naboli in cadrul Balkan Fellowship for Journalistic Excellence, cu sprijinul ERSTE Foundation si al Open Society Foundations, in cooperare cu Balkan Investigative Reporting Network