Un rapper celebru in Mongolia a fost batut de un diplomat rus dupa ce a cantat cu un costum pe care era brodata o zvastica - un simbol traditional in Asia, au afirmat vineri avocatul cantaretului si politia, potrivit AFP.

Amarmandakh Sukhbaatar, cunoscut sub numele de "Amraa" si principalul interpret al grupului Khar Sarnai ("Trandafirul negru"), a urcat pe o scena din Ulan Bator, la finalul lunii noiembrie, imbracat cu un costum traditional mongol, pe care era brodata o svastica, un simbol religios traditional.

Dupa concert, acesta a fost agresat cu salbaticie de un diplomat rus, au declarat avocatul si tatal victimei.

Svastica era, la origine, un simbol folosit in religia hindusa pe care Germania nazista l-a impus insa ca simbol specific al sau. Svastica este regasita frecvent in Asia, in special pe templele hinduse, in China si in Mongolia.

Rapperul, un fost participant la concursul "Mongolii au talent", a fost in coma zece zile dupa atac, a spus tatal sau, Sevjidiin Sukhbaatar.

"Fiul meu a fost lovit in fata de mai multe ori cu un obiect metalic. I-a fost afectat grav creierul", a declarat acesta.

Amraa, care canta frecvent despre istoria si cultura mongole, poarta adeseori o zvastica pe scena.

Dar simbolul este folosit deseori de grupari mongole de extrema dreapta. Avocatul tatal si un membru al grupului au dezmintit acuzatiile aparute pe retelele sociale potrivit carora acesta ar fi strigat "Heil Hitler" in timpul concertului.

Avocatul Gankhuugiin Batbayar s-a plans de ritmul lent al anchetei si de faptul ca suspectul nu a fost retinut.

Potrivit ambasadei Rusiei in Mongolia, faptele prezentate "au fost deformate, in special in ceea ce priveste data, numarul participantilor si circumstantele acestui accident".

Un purtator de cuvant al politiei a confirmat ca are loc o ancheta.

"Suspectul este un agent diplomat rus si nu a fost retinut deoarece rana nu este grava. Nu este adevarat ca nu a fost retinut din cauza imunitatii sale diplomatice."