Maha Vajiralongkorn a fost proclamat oficial rege al Thailandei, la 1 decembrie 2016, la 50 de zile dupa moartea tatalui sau, regele Bhumibol Adulyadej, potrivit Agerpres.

Maha Vajiralongkorn s-a nascut la 28 iulie 1952, la Palatul Dusit din Bangkok, in Thailanda. Este cel de-a doilea din cei patru copii ai familiei si, totodata, singurul baiat al regelui Bhumibol Adulyadej si al reginei Sirikit, potrivit datelor biografice publicate pe site-ul http://www.thaimain.com.

A urmat cursurile unor scoli private din Marea Britanie si din Australia, apoi a absolvit Colegiul Militar Regal Duntroon din Canberra, potrivit Reuters. Este pilot calificat de elicopter si de avioane de lupta si detine gradele militare de general, amiral si ofiter de rang inalt al fortelor aeriene.

La 28 decembrie 1972, regele Bhumibol Adulyadej l-a desemnat print mostenitor. Dupa moartea tatalui sau insa, la 13 octombrie 2016, printul Maha Vajiralongkorn a cerut un ragaz inainte de a urca pe tron, pentru a deplange disparitia regelui.

La 29 noiembrie 2016, parlamentul l-a invitat pe print sa devina noul monarh al Thailandei, iar la 1 decembrie 2016, acesta a acceptat cererea oficiala a parlamentului, dupa o intrevedere, la Palatul Dusit din Bangkok, cu presedintele acestui for legislativ, Pornpetch Wichitcholchai, declarand ca "am raspuns favorabil dorintei regelui defunct pentru binele intregului popor thailandez", citeaza AFP.

Printul Vajiralongkorn va domni sub numele de Regele Maha Vajiralongkorn Bodindradebayavarangkun (Impodobit cu nestemate si fulgere), dar va fi cunoscut si ca Rama al X-lea, fiind al X-lea rege al dinastiei Chakri. Insa ceremonia de incoronare nu va fi organizata deocamdata, ci dupa incinerarea trupului regelui Bhumibol Adulyadej, care nu poate avea loc mai devreme de un an.