Vladimir Putin a adoptat un ton neobisnuit de conciliant in discursul sau anual despre starea natiunii, sustinut joi, declarand ca Moscova vrea sa se inteleaga cu viitoarea administratie a Statelor Unite si cauta sa-si faca prieteni, nu inamici, relateaza Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Putin, care si-a folosit discursurile anterioare pentru a critica extrem de dur Occidentul, dar mai ales Statele Unite, si-a tinut in frau criticile si si-a concentrat cea mai mare parte a alocutiunii pe problemele sociale si economice interne.

"Nu vrem confruntari cu nimeni. Nu avem nevoie de ele. Nu cautam si nu am cautat vreodata inamici. Avem nevoie de prieteni", a transmis Putin elitei politice, adunate intr-un a dintre cele mai grandioase sali de la Kremlin.

"Suntem pregatiti sa cooperam cu noua administratie americana. Avem o responsabilitate comuna in asigurarea securitatii internationale", a adaugat el, precizand totodata ca relatiile dintre Statele Unite si Rusia trebuie sa fie reciproc avantajoase si echitabile.

Putin si-a exprimat speranta, anterior, ca presedintele-ales american Donald Trump sa ajute la restabilirea relatiilor ruso-americane, iar analistii spun ca este putin probabil sa reia retorica antioccidentala inainte de investirea lui Trump in ianuarie.

Liderul rus si-a exprimat de asemenea speranta sa gaseasca un teren comun cu Washingtonul, mai ales in lupta impotriva terorismului.

Putin a facut o trimitere la Siria, unde Moscova il sustine pe presedintele Bashar al-Assad, in timp ce administratia americana ii sustine pe rebelii care lupta impotriva lui al-Assad.

Rusia spera ca Trump sa dea Moscovei mana libera si sa coopereze militar in lupta impotriva gruparii jihadiste Statul Islamic.

Tonul lui Putin poate ca a fost mai domol ca alta data, insa el a spus clar ca Rusia va continua sa-si sustina cu putere interesele.

Putin a criticat ceea ce a numit "mituri" despre agresiunea rusa si amestecul rus in alegerile altor tari, subliniind ca Moscova vrea sa-si decida independent soarta.

"Ne vom construi viitorul fara sfaturi din partea altora", a declarat seful statului rus.

Principala tinta a discursului lui Putin pare sa fi fost insa poporul rus.

Mesajul pe care l-a transmis este ca cea mai dificila perioada a crizei conomice a trecut si ca a venit vremea unei concentrari asupra imbunatatirii nivelului de trai prin investitii mai puternice in educatie si sanatate.

Viitoarele alegeri prezidentiale vor avea loc in 2018, insa Vladimir Putin nu a spus daca va candida pentru un nou mandat, desi este asteptat sa faca acest lucru.