Un barbat sirian cu drept de sedere in Cipru a fost condamnat miercuri la 10 ani de inchisoare la Szeged (Ungaria), pentru rolul jucat in protestele de la granita sarbo-ungara de anul trecut, cand ar fi aruncat cu pietre in fortele de ordine pentru a le obliga sa deschida frontiera, relateaza Reuters, precizand ca barbatul a fost acuzat de un act de terorism.

HotNews.roFoto: Hotnews

Ahmed Hamed, in varsta de 40 de ani, care a pledat nevinovat, a plans cand i-a fost citita sentinta - cea mai grea data de un tribunal ungar in legatura cu criza migrantilor, citeaza News.ro.

Hamed a facut parte dintr-un grup de migranti care a intrat ilegal in Ungaria pe 16 septembrie. De asemenea, el a vorbit multimii la megafon, indemnand sutele de oameni sa forteze gardul de la frontiera. Politia a ripostat cu tunuri cu apa si cu gaze lacrimogene.

Hamed, nascut in Siria, a trait in Cipru timp de 10 ani si avea permis de sedere in UE, a declarat judecatoarea insarcinata cu dosarul, Andrea Nagy. El s-a intalnit, insa, cu rudele sale pentru a le ajuta sa traverseze Balcanii.

Hamed a devenit unul dintre liderii migrantilor de la granita cu Serbia, potrivit instantei.

Si alti migranti au fost condamnati in zeci de alte dosare, dar putini au fost trimisi dupa gratii si unul singur se mai afla in prezent in inchisoare.

Niciunul dintre ei nu au fost pusi sub acuzare pentru terorism - o clauza din Codul Penal folosita rar, ce se aplica in cazul atacurilor vizand institutii ale statului, precum politie.

Un grup mic de manifestanti s-a strans in fata Tribunalului Szeged pentru a cere eliberarea lui Hamed si pentru a atrage atentia asupra tacticilor Guvernului ungar, pe care le-a calificat drept "rasiste".

Aproape jumatate dintre cei peste un milion de migranti care au intrat anul trecut in Uniunea Europeana au traversat Ungaria, de multe ori provocand haos la granite si de-a lungul principalelor rute de migratie.