Donald Trump a convins producatorul de sisteme de incalzire si climatizare Carrier sa pastreze aproape 1.000 de locuri de munca in Indiana, in loc sa le transfere in Mexic, o prima victorie-test pentru presedintele ales, care a promis sa opreasca transferul de slujbe in tara vecina, relateaza News.ro citand CNN.

Donald TrumpFoto: Agerpres/AP

Trump si Mike Pence, vicepresedintele ales, in prezent guvernator al statului Indiana, se vor afla joi in acest stat pentru a anuntat acordul, se arata intr-un comunicat al Carrier.

Compania, detinuta de grupul United Technologies, contractor major in industria apararii, anuntase in februarie ca doua fabrici din Indiana vor fi inchise. Una dintre aceste fabrici apartine Carrier si are 1.400 de angajati , iar cealalta apartine United Technologies Electronic Controls, unde lucreaza 700 de persoane.

Carrier nu a dezvaluit termenii acordului, dar se stie ca, la fel ca alte companii multinationale, vrea reducerea impozitului pe profit.

Soarta altor peste 400 de locuri de munca de la fabrica Carrier din Indianapolis nu este clara si nici daca vor fi salvate cele 700 de posturi de la fabrica United din Huntington.

Carrier intentiona sa transfere productia in Mexic, de anul viitor, masura prin care ar fi redus costurile pentru forta de munca cu 65 de milioane de dolari, potrivit sindicatului angajatilor.

United Technologies este un contractor major pentru industria apararii si beneficiaza de fonduri federale de ordinul miliardelor de dolari, astfel ca are nevoie sa pastreze relatii bune cu viitoarea administrati Trump.

Grupul obtine venituri anuale de circa 5,6 miliarde de dolari prin contracte cu Guvernul, potrivit datelor proprii, suma echivalenta cu aproximativ 10% din veniturile sale totale.

Guvernul mai plateste anual aproape 1,5 miliarde de dolari pentru activitatile de cercetare si dezvoltare ale United.

"Joi va fi o zi mare pentru Indiana si pentru muncitorii extraordinari ai acestui stat minunat. Ne vom pastra companiile si locurile de munca in SUA. Multumesc Carrier", a scris Trump.

Unii economisti cred insa ca acordul poate stabili un precedent periculos.

"Noi stimulente echivaleaza cu subventii. Felicitari, contribuabili ai statului Indiana. Tocmai ati cumparat o fabrica ineficienta de aparate de aer conditionat", a spus Scott Lincicome, jurist in drept comercial si membru al Cato Institute, de orientare libertariana.

Un profesor de economie la University of Michigan, Justin Wolfers, a avertizat ca acordul poate stabili un precedent periculos.

"Orice director competent va putea acum sa ameninte ca va transfera locuri de munca in Mexic si sa ceara bani pentru a nu o face", a scris Wolfers pe Twitter, adaugand ca este "o politica economica grozava".