Un protocol privind cooperarea economica intre Republica Moldova si Rusia a fost semnat marti la Moscova, dar documentul nu cuprinde si anularea embargoului la produsele vinicole, vegetale si animale provenite din Republica Moldova, o decizie la acest capitol urmand sa fie luata in cadrul intalnirii dintre Igor Dodon si Vladimir Putin, relateaza Agerpes citand presa moldoveana.

R.Moldova si Rusia au incheiat un protocol de cooperare economicaFoto: Facebook/ Ministerul Economiei al Republicii Moldova

Protocolul Sedintei Comisiei moldo-ruse de cooperare economica (reuniune care a avut loc dupa o pauza de patru ani), semnat de vicepremierii Republicii Moldova si Federatiei Ruse, Octavian Calmic si Dmitri Rogozin, include si un plan de actiuni pentru dezvoltarea relatiilor comerciale si economice dintre cele doua state pentru anul anul viitor, scrie deschide.md.

Potrivit oficialului moldovean, in scopul stabilirii unor relatii directe intre mediul de afaceri din ambele state, in delegatia Republicii Moldova au fost inclusi si reprezentanti din diferite regiuni ale tarii, inclusiv UTA Gagauzia si raioanele de est.

Potrivit deschide.md, Dmitri Rogozin a declarat ca Igor Dodon este asteptat la Moscova in cadrul unei vizite oficiale la sfarsitul acestui an. Rogozin a subliniat ca vizita va constitui un motiv important pentru continuarea dialogului.

Acesta a mai mentionat ca o parte din subiecte au fost amanate intentionat, pentru a fi discutate cu presedintele Republicii Moldova. In cadrul intalnirii cu Vladimir Putin vor fi abordate chestiunea embargoului rusesc si cea a amnistierii migrantilor moldoveni, care au incalcat regimul de sedere in Federatia Rusa.

Ministerul Economiei al Republicii Moldova a subliniat ca, in domeniul comertului, partea moldoveneasca a pledat pentru eliminarea taxelor vamale impuse de Federatia Rusa la 19 categorii de marfuri si a masurilor netarifare aplicate la exportul de produse agroalimentare, inclusiv pentru bauturile alcoolice. O decizie finala urmeaza sa fie luata la intrevederea sefilor de state.